Apartman sakinleri dikkat! Ödeme mecburiyeti kalktı

Apartman sakinleri dikkat! Ödeme mecburiyeti kalktı
Büyük şehirlerde apartman harcamaları daire sakinlerinin bütçesinde önemli bir gider kalemi olarak yer alıyor. Çıkmaza dönüşen apartman ve site toplantılarından çıkan kararların mahkemeye hatta Yargıtay'a taşınmasına ise sık sık rastlanıyor. Yargıtay, sık rastlanan bir anlaşmazlıkta önemli bir karara imza atarak, kat maliklerinin sorumluluklarını netleştirdi.

Yargıtay, apartman yönetimi konusunda önemli bir karar aldı. İzmir Menemen'de yaşanan bir olayda, bir bina yöneticisi çatıyı yenilemiş ve tüm kat maliklerinden masraf payı talep etmişti. Bazı kat malikleri bu duruma itiraz ederek mahkemeye başvurmuştu.

Mahkeme, yöneticinin talebini haklı bularak, kat maliklerinin çatı yenileme masraflarını ödemesi gerektiğine hükmetmişti. Bu karar, Yargıtay tarafından da onandı.

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda, çatı yenileme bedelinin ödenmemesi durumunda başlatılan icra takibinin geçerli olduğuna dikkat çekildi.

Yargıtay'ın kararına göre;

  • Çatı yenilemesi ortak alanların bakımı kapsamındadır: Çatı, binanın ortak kullanım alanlarından biri olduğu için yenileme masrafları tüm kat malikleri tarafından paylaşılmalıdır.
  • Proje değişikliği için oy birliği gereklidir: Çatı yenilemesi gibi önemli bir değişiklik için tüm kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekmektedir.
  • Belediye onayı şarttır: Yeni çatı projesi, belediyenin onayına tabi olmalıdır.
  • Proje dışı yapılan işlerden herkes sorumlu değildir: Eğer çatı yenilemesi proje dışına çıkarak farklı bir şekilde yapılırsa, bu değişikliğe onay vermeyen kat malikleri bu ek masraflar için sorumlu tutulamaz.

Kararda, "Dava konusu taşınmazın mimari projesine göre, ana taşınmazda çatı bulunmadığı tespit edilmiştir.

Davacının kendi dairesini kapsayacak şekilde yaptırdığı çatı, proje değişikliği gerektirmekte olup, bu ancak kat maliklerinin oy birliği ile alınacak bir kararla yapılabilir.

Bu konuda kat maliklerinin oy birliğiyle alınmış bir karar olmadığı için, projenin tüm maliklerin onayı ile değiştirilmesi ve belediyenin onayını alması gerektiği, aksi takdirde projeye uygun olarak yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

Yasaya aykırı ve projede yer almayan biçimde yapılan çatı masrafından, bu duruma onay vermeyen maliklerin sorumlu tutulamayacağına karar verilmiştir." ifadeleri yer aldı. Mahkemenin verdiği karar, Yargıtay tarafından oy birliğiyle onandı.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi