AKP'de bütçe açığını kapatma telaşı: 107 bin lojman satışa çıkıyor
Artan bütçe açıkları ve kamunun kaynak ihtiyacını karşılamak için memurun oturduğu lojmanlara göz diken hükümet, torba tasarıdaki maddeyi sürpriz önergeyle değiştirip 10 yılını doldurmayan yeni lojmanları da satış listesine ekledi. Yapılan değişikliğe göre halen memurların kullandığı askeri ve güvenlik amaçlı olanlar dışında kalan tam 107 bin 894 kamu lojmanı yasa çıkar çıkmaz satılabilecek.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Torba tasarının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında önerge veren CHP, MHP ve HDP'li milletvekilleri, memur lojmanlarının satışını öngören 59'uncu maddenin tasarıdan çıkarılarak lojman satışının durdurulmasını istedi. Ancak muhalefet partilerinin verdiği önergeler AKP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. Daha sonra AKP milletvekilleri lojman satışlarının kapsamını daha da genişleten, ayrıca Hazine'ye ait tarım arazilerinin kullanıcılarına satışındaki sahiplik süresini 2014 yılına uzatan bir önerge verdi. Yapılan oylamada AKP'nin bu önergesi kabul edildi.
LOJMAN SATIŞINDA DEPREM RİSKİ YALAN OLDU
Hükümet lojmanların satışının önünü açan ilk tasarıda satış gerekçesi olarak deprem riskini gerekçe göstermişti. Buna göre son 10 yıldan önce yapılmış ve halen kullanımda olan lojmanların deprem riski altında bulunduğu, bu nedenle 10 yıldan eski lojmanların satılarak deprem riskinin ortadan kaldırılacağı ifade edilmişti. Ancak kabul edilen önergeyle 10 yıl şartı kaldırıldı. Böylece deprem riski gerekçesi de hasır altı edildi. 2007'den sonra yapılanlar da dahil tüm lojmanların satışı için yasal zemin oluşturuldu.
10 MEMURUN 1'İ ÜZÜLECEK
Maliye Bakanlığı verilerine göre Haziran 2017 tarihi itibarıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının portföyünde 238 bin 745 adet lojman bulunuyor. Buna göre yaklaşık her 10 devlet memurundan 1'i lojmanda oturuyor. Ancak bu lojmanlardan savunma, güvenlik, istihbarat ve adalet hizmetleri hizmetlerine tahsis edilmiş olan lojmanlar satış kapsamının dışında tutuldu. Bu nedenle başta asker ve polislerin kullandıkları olmak üzere bu grupta yer alan 130 bin 851 lojmanın satışı yapılmayacak.
Aynı maddede yapılan diğer bir değişikle belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan Hazine'ye ait tarım arazilerinin paydaşı, kiracısı ve kullanıcısı olanlarda aranan 31 Aralık 2011 yılına kadar kullanmış olma şartı da 30 Mart 2014'e kadar uzatıldı.
ANITKABİR LOJMANLARINI SATMAYIN
Lojman satışlarını eleştiren CHP'li Murat Emir, hükümetten lojman satışlarından vazgeçmesini isterken, “61 ayrı konuda bir yerlerden para bulmak ve delik deşik olmuş bütçeyi bir şekliyle denklemeye çalışmak için uydurulmuş, bulunmuş yöntemlerden birisi de lojman satışıdır” dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2016'da Anıtkabir yerleşkesinin kenarında bulunan ancak Anıtkabir sit alanı içerisinde olan MSB lojmanlarına da resmi statü kazandırıldığını hatırlatan Emir, “Bu torba yasayla yepyeni bir perde açılıyor. Buradan uyarıyoruz: Anıtkabir'i ve onun etrafındaki alana dâhil olan yerlerdeki lojmanları sakın ha sakın satmaya kalkmayın, oradan bir rant elde etmeye kalkmayın ve Atatürk'ün manevi şahsiyetine dönük herhangi bir hamleyi aklınızdan dahi geçirmeyin” dedi.