AK PARTİ iktidarının 12 yıllık faturası: Çöküntü!

AK PARTİ iktidarının 12 yıllık faturası: Çöküntü!
CHP Araştırma, Bilim ve Yönetim Platformu’nun hazırladığı politika notu, 12 yıllık AKP iktidarı süresinde toplumda yaşanan derin çöküntüyü gözler önüne serdi. Uyuşturucu kullanımı, depresyondaki artış, kadın cinayetleri,...

CHP Araştırma, Bilim ve Yönetim Platformu’nun hazırladığı politika notu, 12 yıllık AKP iktidarı süresinde toplumda yaşanan derin çöküntüyü gözler önüne serdi. Uyuşturucu kullanımı, depresyondaki artış, kadın cinayetleri, cezaevindeki kişi sayısı, intihar oranları, işlenen suçların türleri ‘çöküntünün’ boyutlarına dikkat çekilen politika notunda, çöküntünün en önemli nedeninin ‘temel etik değerleri hiçe sayan çıkarcı ve maddiyatçı AKP zihniyeti olduğu’ belirlemesi yapıldı.

“AKP’nin yol açtığı büyük toplumsal çöküntü” başlıklı politika notunda, resmi verilerin, AKP iktidarında Türkiye'nin büyük bir sosyal sarsıntı içine sürüklendiğini gösterdiği vurgulandı. Politika notunda özetle şu belirlemeler yapıldı;

Türkiye'de adı açıkça konulması gereken büyük bir toplumsal çöküntü yaşanmaktadır.

AKP'nin yaydığı çıkarcı ve maddiyatçı zihniyet toplumun tüm ahlaki ve siyasi değerlerini aşındırmaktadır.

TÜRKİYE BUNALIMDA: Araştırmalara göre Türkiye'de her dört kişiden biri depresyondadır. İş kaybı, maddi sıkıntılar, yoksulluk gibi ekonomik etkenler de depresyonun yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Türkiye'de antidepresan ilaç kullanımı 2012'de bu rakam 26 milyona ulaşmıştır.

BOŞANMA ORANLARI ARTIYOR: Türkiye’de 2012’de boşanma hızı, nüfus artış hızını geçti. Kaba boşanma hızı 2001'de yüzde 1,35'ten 2013'te yüzde 1,65'e yükseldi. Yaklaşık her beş evlilikten biri boşanmayla sonuçlanmaktadır.

AKP TÜRKİYESİ YAŞANILASI DEĞİL: Türkiye'de son on yılda 25 binden fazla kişi intihar ederek can verdi. 2013'te intihar ederek ölenlerin sayısı 3.189 oldu. İntihar eden her dört kişiden birinin 15-24 yaş aralığında olması daha da kaygı verici bir durumdur.

BEŞ EVLİLİKTEN BİRİ BOŞANMAYLA SONUÇLANDI: Türkiye'de boşanmanın en önemli üç nedeni ekonomik sorunlar, şiddet görme ve aileler arası uyumsuzluk. AKP, erken yaşta evlenmeyi teşvik etmektedir. Erken evlenmenin de bir sonucu olarak kadınların yüzde 31,9'u ve erkeklerin yüzde 34,8'i aldatma sebebiyle boşanmaktadır. Her beş evlilikten biri boşanmayla sonuçlanıyor. Boşanma kadınlarda depresyonu, erkeklerde şiddete başvurmayı arttırıyor.

ASIL SUÇLU AKP: Son dönemde Türkiye'de en çok işlenen suçlar hırsızlık, dolandırıcılık ve yaralama oldu. 2005'ten itibaren bu tür suçlarda çok ciddi bir artış gözlendi. Kapkaççılık suçu işleyenlerin oranı 2003’te yüzde 1,2 iken 2012’de yüzde 3,6'ya yükseldi. Şantaj, yaralama, cinsel taciz ve gasp gibi suçları işleyenlerin oranı 2006’da yüzde 1,2 iken 2012’de yüzde 3,8'e çıktı.

HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU SAYISI ARTTI: Hükümlü ve tutuklu sayısı 2002’de 59.429 iken, 2014'te 152 binin üzerine çıkarak yüzde 100'ün çok üzerinde bir artış gösterdi. Suç işleyenlerin 18-35 yaş grubunda yoğunlaştığı belirlendi. 2005 ve 2012 yılları arasında çocuk ceza infaz kurumu ve eğitim evine girenlerin sayısı yüzde 42 arttı. Çocuklar tarafından işlenen suçlarda en ciddi artış hırsızlık ve gasp eylemlerinde yaşandı. Öldürme suçları 2002-2011 yılları arasında yüzde 3'ten yüzde 4,3'e, yaralama suçları ise yüzde 6,2'den yüzde 9,8'e çıktı.

KENDİ İNTİKAMINI ALMA EĞİLİMİ: Devletin kurumlarına güveni sarsılan bireyler kendi intikamlarını kendileri alma yoluna gitmektedir. Güç kullanmayı doğal sayan, toplum kesimlerini birbirine karşı kışkırtan ve her sorunu dayatma ile çözmeye çalışan AKP zihniyeti, toplumdaki şiddet eğilimini artırdı.

UYUŞTURUCU BATAĞI: AKP iktidarında uyuşturucu madde suçlarının oranı yüzde 3,5'ten yüzde 5,2'ye yükseldi. Ekim 2014 itibariyle cezaevlerinde uyuşturucu madde suçlarından tutulan kişi sayısı yaklaşık 26.697, adam öldürme suçuyla bulunanların sayısı 26.865 oldu. 2010-2011 yılları arasında doğrudan madde bağlantılı ölüm olaylarında yüzde 8, dolaylı madde bağlantılı ölüm olaylarında ise yüzde 6 oranında artış yaşandı.

ÇOCUKLAR VE UYUŞTURUCU: AKP iktidarında, madde bağımlısı çocuklar ülkemizin en yıkıcı sosyal sorunlarından biri haline geldi. 2013’te 2009’a göre en büyük artış yüzde 658,7 ile bir veya birden fazla sentetik uyuşturucu madde kullanan çocukların sayısında gerçekleşti. Yaş grupları itibariyle ise en hızlı artış 11 yaş ve altındaki çocuklarda görüldü. Asıl ürkütücü olan, uyuşturucuya özellikle de Bonzai'ye başlama yaşının gittikçe düşüyor olmasıdır. Bonzai kullanımından ötürü tıbbi sorun yaşayan ve ölen çocuk, ergen ve gençlerin sayısı endişe verecek rakamlara ulaşmıştır.

BASKI VE ŞİDDET: AKP Hükümeti, karşısına çıkan her türlü toplumsal sorunu baskı ve şiddet ile çözebileceğine inanmakta, topluma korku salmakta ve şiddeti meşrulaştırmaktadır. Çünkü bireyler AKP’nin hiddetine ve hoyratlığına bakarak şiddetin doğal ve meşru olduğunu düşünmekte ve böyle davranmakta bir sakınca görmemektedirler.

ŞİDDETTE REKOR KIRDIK: AKP döneminde kadınlara yönelik şiddet yüzde 1.400 oranında artarak rekor kırdı. Kadınlar hemen her gün namus, töre gibi sebeplerle yakınları tarafından öldürülmektedir. Her on kadından dördü hayatlarında en az bir kez fiziksel şiddete uğradığını söylemektedir.

GERİLİM TIRMANIYOR: Ayrışma, kutuplaşma, gerilim ve hatta şiddet hayatın her alanına damgasını vurmaktadır. Evde, iş yerinde, trafikte, sokakta yaşanan saldırı, dövme, öldürme haberleri gün geçtikçe çoğalmaktadır…Toplumsal çöküntünün kuşkusuz en önemli nedeni temel etik değerleri hiçe sayan çıkarcı ve maddiyatçı AKP zihniyetidir