Ahmet Hakan'dan Nusret'e "Grotesk" göndermesi!

Ahmet Hakan'dan Nusret'e "Grotesk" göndermesi!
Sosyetik kasap Nusret Gökçe’nin restoranında geçtiğimiz günlerde ilginç bir evlilik teklifi olmuştu. Gökçe, tektaşı servis ettiği kaburganın üzerine koymuş sosyal medyada yer yerinden oynamıştı. O teklif Ahmet Hakan'ın da gündemindeydi.

Ahmet Hakan Nusret Gökçenin mekanındaki evlilik teklifini yerden yere vurdu.

İşte Hakan'ın yazısının ilgili bölümü;

GROTESKİN DİBİNİ BULMAK: KABURGADAN ÇIKAN YÜZÜK

YER: Nusret.

Yemek: Bir bütün halinde kaburga...

Sürpriz: Kaburganın içine gizlenmiş tek taş yüzük.

*

Nusret’te işte böyle bir evlilik teklifi olayı gerçekleşti.

*

İnsan “Öyle bir evlilik teklifi yapayım ki iğrençlikte sınır tanımayayım” falan diye bin yıl düşünse...

Böyle bir evlilik teklifi yapmak gelmez aklına.

PEKİ GROTESK KAVRAMININ ANLAMI NEDİR? 

Grotesk, TDK'nın tanımına göre eskiçağ Roma yapılarında bulunan, insan, hayvan ve çiçek figürlerinin gülünç olacak bir şekilde bir araya gelmeleri biçimindeki abartılı süsleme tarzı. Mimarlık terimi olarak bu şekilde groteskin tanımını yapabiliriz.

Tiyatro terimi olarak grotesk ne anlama geliyor? Kaba gülünçlüklerden ya da tuhaf şakalaşmalardan yararlanan karşıt görüntüleri ya da bir araya gelmeyecek durumları şaşırtıcı bir biçimde birleştiren, temelde ciddi olsa da görünüşte gülünç ve abartılı olan bir güldürü tarzı.

GROTESKİN ARGODAKİ KARŞILIĞI

Grotesk kelimesinin argodaki karşılığı ise 'karışık ve korkunç'. Köken olarak antik çağ mitlerine kadar gidiyor. Roma ve Yunan dönemindeki komedi ve dans ile ortaçağdaki eğlenceleri geleneksel hale getiren karnavalın özünde grotesk kelimesi yer alıyor.

RÖNESANS DÖNEMİNDE GROTESK

Rönesans dönemi groteskin tekrardan sanata kazandırıldığını bir dönemdi. Rönesansta sarmaşık desenlerle iç içe olan grotesk motifler yarı hayvan yarı insan yaratıklarla daha çok yeraltı kemerlerinin süslenmesinde kullanılıyordu.

GROTESK İÇİN ANAHTAR KELİME

Grotesk için anahtar kelime nedir? Grotesk denilince akla gelmesi gereken ilk kelime abartı. Çirkinin daha da çirkin, gülünçün daha da gülünç olması 'Grotesk nedir?' sorusuna verilebilecek en kısa özet denilebilir.

Etiketler :