AFAD Türkiye Deprem Haritası; Kuzey Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? Hangi illerde deprem riski var?

AFAD Türkiye Deprem Haritası; Kuzey Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? Hangi illerde deprem riski var?
Kahramanmaraş depremi Türkiye'de deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Depremlerin ardından Türkiye'de yer alan fay hatları merak edilmeye başlandı. Vatandaşlar Türkiye'de fay hatları ve riskli bölgeler ile ilgili araştırmalara başladı. AFAD Türkiye deprem risk haritasına göre en riskli bölgeler nereler? Hangi illerde deprem riski var? Hangi illerde fay hattı geçiyor?

AFAD tarafından yayımlanan Türkiye deprem risk haritasına göre fay hatları ve riskli bölgeler (il ve İlçeler) belirlerlendi. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından 10 ilde büyük yıkım yaşanırken Türkiye Deprem Risk Haritası yeniden gündeme geldi. Türkiye deprem risk haritasına göre riskli bölgeler nereler? Türkiye'de kaç fay hattı yer alıyor?

Türkiye'de kaç fay hattı yer alıyor?

Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkte olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor. İşte birinci dereceden deprem bölgesi olan iller:

1-001.png

Birinci derece riskli bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt...

İkinci derece riskli bölgeler

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum...

Üçüncü derece riskli bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Kuzey Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor?

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biri.

Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalır.

Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çöküntüsü'nün kuzey ucundaki Maraş üçlü eklemi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova üçlü ekleminde kuzeydoğu yönünde son bulur.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.