Halk arasında “Ayı gülü” yada “Kızıl lale” isimleriyle bilinen ve düğün çiçeğigiller familyasına ait olan şakayıklar bu sene de Karabük’ü süsledi. Farklı zamanlarda farklı illeri süsleyen ayı gülleri Türkiye’de koruma altında tutuluyor.
Karabük'te koruma altındaki "ayı gülü" çiçek açtı
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "ayı gülü" diye bilinen koruma altındaki "paeonia officinalis" çiçeği doğaya renk kattı.
Düğün çiçeğigiller familyasına ait ayı gülü, ilçenin farklı noktalarında ilkbahar aylarında çiçek açıyor.
Bazı bölgelerde meşe ağaçları arasında çıkan ayı gülleri, görenlerin ilgisini çekiyor.
Doğal yayılış gösteren koruma altındaki ayı gülü, her yıl mayıs ayından haziran sonuna kadar bölgede güzel görüntü oluşturuyor.
Koparana 248 bin TL cezanın kesildiği bitki halk tarafından da oldukça benimsenmiş durumda.
AYI GÜLÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Paeonia mascula, özel koleksiyoncuların talebi nedeniyle doğal ortamında risk altındadır ve Türkiye'de önemli miktarda yabani P. mascula ticareti yapılmaktadır.
İdeal koşullar hafif (kumlu) topraklardır, ancak çoğu şakayık ağır killi toprakta da büyüyebilir. Yabani Şakayık asitli ve nötr toprakları tercih eder, yarı gölgede büyüyebilir ve kuraklığı tolere eder.
Yabani şakayık, muhtemelen keşişler tarafından Bristol Kanalı'ndaki Steep Holm adasına tanıtıldı . 1930'larda o zamanın çiftçisi Frank Harris tarafından yakındaki Flat Holm adasına 37 bitki götürüldü ve bunların çoğu II . Dünya Savaşı işgali ve adanın tahkimatlanması sırasında öldü.
Geriye kalan bir bitki, 1982 yılında Flat Holm Warden tarafından yeniden tanıtıldı ve deniz fenerine giden yolun yakınında çitlerle korunuyor. Çiftlik evinin bahçesinde tohumdan yetiştirilen birkaç bitki de hayatta kalmaktadır.