Acil önlem alınmalı! Define hırsı binlerce yıllık tarihi mahvediyor
Yayınlanma:
22 Temmuz 2024 Pazartesi 10:57
Trakya'da Neolitik çağdan kalma mezar taşları definecilerin hazine hırsı nedeniyle yok oluyor. Uzman isim, dolmen adı verilen tarihi yapılarda altın veya değerli eşya olmadığını belirterek insanlık mirasının yok olduğunu ifade etti.
1 10
Trakya'nın en önemli kültürel miraslarından olan yaklaşık 3 bin yıllık dolmenler, definecilerin saldırısına uğruyor.
2 10
Mezar anıtı olan bu dolmenlerin nadir örneklerinden biri, Edirne'nin Lalapaşa ilçesi Doğanköy'de bulunuyor.
3 10
Bu bölgede farklı büyüklükte birçok dolmen ve yakılan ölülerin küllerinin konduğu kapların yerleştirildiği kistler de mevcut.
4 10
Trakya Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Engin Beksaç, Trakya dolmenlerinin bölgenin en önemli anıtları arasında yer aldığını belirtiyor.
5 10
3 bin yılı aşan bu anıtların, dünya kültür mirasları arasında sayıldığını ve özellikle Trakya'da yoğunlaştığını ifade ediyor.
6 10
Beksaç, dolmenlerin Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'da geniş bir alana yayıldığını da ekliyor.
7 10
Prof. Dr. Beksaç, dolmenlerin korunması ve turizme kazandırılması gerektiğini vurguluyor. Dolmenlerin, Trakya'da ana tanrıça kültürüyle bağlantılı olduğunu ve bu kültürel mirasın özenle korunması gerektiğini belirtiyor.
8 10
Ayrıca, dolmen ziyaretlerinin turizm açısından büyük öneme sahip olduğunu ve bu mirasın Türkiye'nin kültür turizmine büyük katkı sağlayacağını ifade ediyor.
9 10
Dolmenlerin 'masa taşı' anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Beksaç, bu anıtların genellikle dört kaya üzerine yerleştirilmiş bir kapak taşından oluştuğunu söylüyor.
10 10
Trakya'da, özellikle Doğanköy'de iyi korunmuş dolmenlerin bulunduğunu ve bu dolmenlerin araştırma açısından değerli olduğunu ifade ediyor. Prof. Dr. Beksaç, dolmenlerde define bulunmadığını ve definecilerin bu anıtlara zarar verdiğini vurguluyor. Beksaç tür saldırıların tarihi eserleri mahvettiğini ve insanlık suçu olarak nitelendirildiğini belirtiyor.