ABD'den Ankara'yı kızdıracak hamle: Masaya oturdular!

ABD'den Ankara'yı kızdıracak hamle: Masaya oturdular!
ABD’nin Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Votel, Suriye’nin kuzeyinde, terör örgütü PKK/YPG’nin omurgasını oluşturduğu SDG temsilcileriyle bir araya geldi

ABD’nin Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Votel, Suriye’nin kuzeyinde, terör örgütü PKK/YPG’nin omurgasını oluşturduğu SDG temsilcileriyle bir araya geldi. Moskova, “ABD, işleri Fırat’ın doğusunda sözde devlet kurma noktasına getirdi” dedi. Suriye’nin kuzeyindeki yaklaşık 2 bin askerini çekmeye hazırlanan Washington yönetimi, çekilmenin Irak üzerinden yapılması için Bağdat’la anlaşmaya vardı. Çekilmenin en geç 1 Nisan’da başlayacağı açıklandı.

ABD’nin Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Suriye’nin kuzeyinde, Ankara tarafından terör örgütü sayılan YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) temsilcileriyle bir araya geldi. Moskova’dan ise ABD’ye “Suriye’yi bölmeye çalışma” suçlaması yükseldi.

Orgeneral Votel başta olmak üzere ABD’li askeri üst düzey generallerle bir araya gelen SDG temsilcisi IŞİD’le mücadeleye devam edilmesi amacıyla yaklaşık 1000-1500 askerden oluşan uluslararası gücün Suriye’de kalması çağrısında bulundu. SDG temsilcisi Mazlum Kobani, ABD Başkanı Trump’a kendilerini koruma niyetini kamuoyu önünde dile getirdiği için teşekkür etmesinin ardından “Sözünde durmasını istiyorum” diye de ekledi. Votel ise “Bizden ne yapmamızı istediklerini anlıyoruz. Ancak şu aşamada o yolda değiliz” sözleriyle çekilme talimatının uygulamasının sürdüğünü belirtti. IŞİD’le mücadele koalisyonunun ABD’li komutanı Korgeneral Paul LaCamera daha önceki açıklamasında SDG’ye Şam veya Rusya ile ortak olmama uyarısında bulunmuştu.

Şam’dan ‘özerkliğe’ hayır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un gündeminde de dün Fırat’ın doğusu vardı. Lavrov, “ABD, terörle mücadele kisvesi altında Kürt yapıları müttefik olarak seçerek, işleri Fırat’ın doğusunda sözde devlet kurma noktasına getirdi” ifadelerini kullandı. Rus Bakan, “ABD’nin müttefiklerini söz konusu bölgede altyapının geliştirilmesi için ödeme yapmaya zorladığını ancak geri kalan bölgeler için kaynak aktarmalarını yasakladığını” da sözlerine ekledi. Moskova’da Valday Tartışma Kulübü’nün düzenlediği Ortadoğu konferansında konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban ise “Kürtlere özerklik verilmesinin Suriye’nin bölünmesi anlamına geleceğini, dolayısıyla bunun mümkün olmadığını” kaydetti.

Etiketler :