9 kişinin öldüğü YHT kazasında tutuklu sanık kalmadı

9 kişinin öldüğü YHT kazasında tutuklu sanık kalmadı
107 kişinin yaralandığı yüksek hızlı tren kazasında tek tutuklu sanık Osman Yıldırım'ın da tahliye edilmesiyle davada tutuklu yargılanan kimse kalmadı.

Ankara’da 13 Aralık 2018’de meydana gelen Yüksek Hızlı Tren (YHT) faciasının davası görülmeye devam ediyor.

9 kişinin yaşamını yitirdiği ve 107 kişinin yaralandığı davada, tutuklu tek sanık olan makasçı Osman Yıldırım’ın tahliyesine karar verildi. Böylece, kazanın davasında tutuklu sanık kalmadı.

Ankara 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, 1’i tutuklu 10 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu Osman Yıldırım SEGBİS aracılığıyla davaya katıldı, tutuksuz sanıklar ise salonda hazır bulundu. Salona izleyici ve müşteki yakınları koronavirüs tedbirleri çerçevesinde alınmadı.

Eğitim almayan makasçıya 'eğitim aldı' belgesi düzenlenmiş

Tutuklu sanık makasçı Osman Yıldırım’ın avukatı yaptığı savunmada, mevzuatta farklı yerlerden gelen personele trenlerin hareketi ve trafik kontrolü konusunda eğitim verilmesi gerektiğinin yazdığını ancak müvekkiline bu yönde bir eğitim verilmediğini ifade etti. Tanık olarak duruşmada bulunan tren teşkil memuru İbrahim İlhan da kendisine bu konuda eğitim verilmediğini ifade etti. Ancak dosyadan İlhan’ın eğitim aldığı yönünde belge çıktı. Osman Yıldırım’ın avukatı Mehmet Ektaş, “Demiryolu konusunda eğitim veren okullarda mevzuatın kanla yazıldığı öğretilir. Yani personelin eğitimi çok önemlidir. Tanığın yanıtına göre makasçılara eğitim verilmeden verildiği yönünde belge düzenleniyor, bu çok vahim bir durum” dedi.

Bakanlık soruşturmaya izin vermemişti; bilirkişinin kusurlu bulduğu TCDD Genel Müdürü dinlenecek

Sanık avukatları, bilirkişi raporlarınca kusurlu bulunmasına rağmen bakanlığın soruşturma izni vermemesi nedeniyle haklarında soruşturma açılmayan dönemin TCDD Genel Müdür İsa Apaydın ile o dönem genel müdür yardımcılığı görevini yürüten ve mevcut Genel Müdür Ali İhsan Uygun’un tanık olarak dinlemesini talep etti. Osman Yıldırım’ın tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, sanık avuçlarının taleplerini de kabul ederek Apaydın ile Uygun’un bir sonraki celsede tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Etiketler :