6 Şubat Depremlerinden Beri Herkes Bunu Konuşuyor! 86 Derecelik Su Çıkıyor, Erciyes Dağı Patlamaya Hazır Bomba mı?
6 Şubat depremlerinin ardından sıcak su akıntısı yaşanan Erciyes Dağı bölge halkının gündeminde.
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Demirtaş şunları kaydetti:
"Erciyes yanardağı şu anda aktif ama uykuda olan bir yanardağ, yani kısa süre içerisinde patlayacağı ön görülmüyor” açıklaması hangi veri/araştırma/gözleme dayanıyor? Tamamen tutarsız ve çelişkili.
Uzmanlık alanınız olmayan konularda halkı ve karar vericileri yanlış yönlendirmeyin."
Demirtaş daha sonra kapsamlı bir şekilde konuya ilişkin açıklamada bulundu:
* Orta Anadolu'da volkanizma Miyosen (23-5,3 my) döneminde başlamıştır. Koç Dağı ve Erciyes volkanizması Pliyosen (5.3-2.5 my)-Kuvaterner arası dönemde gelişmiştir.
* Erciyes günümüzden 2.6-0.7 milyon yıl öncesi aralıkta püskürmüştür (Yazman vd.1987, Ercan vd. 1994).
0,9 milyon yıl önce parazit koniler ve akıntılar olmuştur.
* Erciyes'te yoğun volkanik faaliyetler 597 bin ile 83 bin yıl aralığında olmuştur. En genç dasitik lav akıntısındaki yaşlandırmalar 83 bin yıl yaşı vermiştir (Yazman vd.1987, Ercan vd. 1994).
* Roma paraları üzerindeki resimden dolayı, Erciyes'in M.Ö. 253 yılında patladığı gibi yanlış bilginin yayılmasına yol açmaktadır.
Hasan Dağı'ndaki buhar çıkışları gibi, Sultansazlığı'ndaki metan gazı çıkışları da yanlış bir şekilde patlamalar gibi aktarılmış olabilir.
* Gerek Erciyes, gerekse Hasan Dağı jeotermal açıdan potansiyel alanlardır.
Her iki dağ çevresindeki faylarda >5.0 ve bölgede olan 6 Şubat 2023 gibi depremler sonrası bölgesel yüzeysel deformasyonlar nedeniyle, her iki dağ civarında gaz ve sıcak su çıkışları olabilir.
* Bu tür depremler sonrası, sönmüş yanardağ olmakla birlikte, derinde henüz soğumamış kütleden ısınarak yüzeye çıkan sıcak su ve gaz çıkışlarının olması Erciyes ya da Hasan Dağı'nın patlayacağı ya da Ecemiş fayı ya da Tuz gölü fayının büyük #deprem üreteceği anlamına gelmez.
* Dolayısıyla "Erciyes yanardağı şu anda aktif ama uykuda olan bir yanardağı; bir yandan kısa süre içerisinde patlayacağı ön görülmüyor; diğer yandan ne zaman patlayacaksa da, Erciyes’in volkanik faaliyetlerine bağlı olarak master planı yapmamız gerekir.
* Bunun için gereken tedbirleri almamız gerekir" gibi çelişkili ve tutarsız yanlış bilgilendirmelerle halkı tedirgin etmenin anlamı yok."
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen de, Erciyes’in şu anda aktif ama uykuda olan bir yanardağı olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Erciyes’in üzerinde kar erimeleri olursa yani hiç kar olmazsa etrafına bir ısı yayma söz konusu olursa, ama bu sadece kar kalmaması ısı salmasıyla alakalıda değil. Orda günü birlik yüzlerce küçük ve orta ölçekli depremlerin olması lazım ki yeniden faaliyete geçtiğini anlayalım. Dolayısıyla bunların bir ya da iki tanesini bir araya gelmesi Erciyes patlayacak anlamı taşımaz. Endişeye mahal vermemek lazım, Kayseri’de yaşayan insanların şunu bilmesi lazım, Erciyes yanardağı şu anda aktif ama uykuda olan bir yanardağı… Yani kısa süre içerisinde patlayacağı ön görülmüyor.”