'5 milyon hektar tarım arazimiz kaybolmuş'

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumuna tepki göstererek, "23 bin 400 hektar olan tarım arazimiz 1980 yılında 28 milyon hektardı, 5 milyon hektar tarım arazimiz de kaybolmuş durumda" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda açıkladığı verilerle ilgili “Sanki tarımda her şeyi güllük gülistanlık gibi göstermek çiftçimizin, besicimizin, süt inekçiliği yapanımızın sorunlarını görmemek demektir. Türkiye’de planlı tarıma geçilmeli, çiftçi gerçek anlamda desteklenmeli, araziye değil araziyi ekene destek verilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe komisyonunda sunduğu veriler ve yapmış olduğu değerlendirmeler tarımın bundan sonra da sorunlarının ağırlaşarak devam edeceğinin somut göstergesidir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesiyle ilgili sunumunda yaptığı açıklamalarına tepki gösterdi. Gürer, konuyla ilgili bugün yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Tarım arazileri

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe komisyon görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaptığı açıklamalarında çiftçi sayısını 2002 yılı ile kıyaslamış ve çiftçi sayısını düşmemiş gibi göstermek istemiştir. Oysa 2002 yılından bugüne nüfusumuz 20 milyon artmış, 2008-2011 aralığında ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısıyla bugünkü çiftçi sayısı arasında ise 800 bine yakın çiftçi çiftçiliği bırakmış. Bu yaklaşım ve düşünce ile konulara bakılmazsa tarımda sorunların çözümü olası olmaz. Keza, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Planlama Dairesi’nin yayınladığı kitapta 23 bin 400 hektar olan tarım arazimiz 1980 yılında 28 milyon hektardı. 5 milyon hektar da tarım arazimiz kaybolmuş durumda.

'Gerçekçi ve doğru olamaz'

Kamuoyunda bilgi paylaşılırken sanki tarımda her şeyi güllük gülistanlık gibi göstermek hem çiftçimizin hem besicimizin hem de süt inekçiliği yapanımızın sorunlarını görmemek demektir. Tarım bu anlayış ve yaklaşımlarla gelecekte daha da sorunlu olacağı açıktır. İthalatçı bir yaklaşımla çözüm arayan iktidar binbir üründe arz açığı bulunmasına rağmen sürekli ihracatçı olduğumuzu söyleyerek arz açığını saklamaya çalışmakta. Ayçiçeği ham yağı olmak üzere diğer 21 üründen ithalat yapmadığımız takdirde temel gıda diyebileceğimiz ürünlerle ilgili ülkemizin açığı mevcuttur. Bunu ortadan kaldıracak politikalar uygulamak lazım. Tarım milli savunma kadar önemlidir, çünkü gıdaya erişim gerçekleşmezse sorunlar daha da ağırlaşır. Yapılan açıklamalarda sorun sanki yokmuş gibi bir sunuda bulunmak gerçekçi ve doğru olamaz.

'Tarımın sorunlarının ağırlaşarak devam edeceğinin göstergesi'

Gübrede Bakan’ın yazılı yanıtında yüzde 342 bir yılda zam geldi denirken, sunumunda bunu yüzde 200’lere çekmekte ve sürekli TÜİK’i de konuşmasına adres göstermektedir. TÜİK’in sayfalarına bakıldığında alınan bilgilerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kendilerine gönderildiği ifade edilmektedir. Yani Bakan kendi gönderdiği bilgiyi TÜİK üzerinden kamuoyuna anlatmaya çalışmaktadır. Bu yaklaşım yanlıştır. Özellikle Sudan’da, Nijer’de, Endonezya’da tarıma yönelik yaptıkları girişimlerin de bugüne kadar sonuçlanmamasına rağmen yapılan masraflar da sanki yokmuş gibi kamuoyuna sunulmaktadır. Sayıştay raporlarına dahi yansıyan bu durumu kamuoyundan gizlemenin kime ne faydası var? Türkiye’de planlı tarıma geçilmeli, çiftçi gerçek anlamda desteklenmeli, araziye değil araziyi ekene destek verilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe komisyonunda sunduğu veriler ve yapmış olduğu değerlendirmeler tarımın bundan sonra da sorunlarının ağırlaşarak devam edeceğinin somut göstergesidir.”

Etiketler :