3500 yıllık Hitit keteni, kadın girişimcilerin projesiyle Dünya tekstil endüstrisinde yerini almaya hazır
"Eski dünyanın yeni masalı" sloganıyla hayata geçirilen bu projede, tarihi keten kumaşından esinlenerek geliştirilen "Hitit keteni" adlı yeni kumaş, Velipaşa Hanı'nda düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Toplantıda, Hitit figürleriyle süslenmiş "Hitit keteni" kumaşından yapılan kıyafetler, Tiyatro Dördüncü Duvar üyeleri tarafından sergilenen defilede dikkat çekti.
İŞKAD Başkanı Semrin Kaleli, kazı sırasında dönemin başkanı Prof. Dr. Aygül Süel ile yaptıkları görüşmenin ardından bu tarihi kumaş için bir iş fikri geliştirdiklerini belirtti. Kaleli, "Kumaşın dokuma tekniği ve malzemesini tespit ederek Denizli’de bir tasarım atölyesinde 'Hitit keteni' adını verdikleri yeni kumaşı ürettiklerini" söyledi. Ayrıca, marka tescil sürecinin tamamlandığını ve coğrafi işaret tescili için çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.
Kaleli, "Bu kumaşın atkı ve çözgüsü tescil edildi. Artık Çorum’un bir keteni, Hitit keteni var," diyerek, Çorum'da dokuma atölyesi kurmayı ve burada kadınlara iş imkanı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.
Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, Velipaşa Konağı'nda kurulacak dokuma atölyesinde kadınlara keten kumaş dokuma eğitimi verileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Aygül Süel, buldukları kumaş parçasının 28 yıl sonra bir iş fikrine ilham vermesinin mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Bir kumaşın 3 bin 500 yıl sonra bulunması mucizevi bir durum," dedi. Süel, kumaşın bilimsel olarak keten olduğunun ispatlandığını ve Hititlerde keten kullanımının yaygın olduğunu ekledi.