3 günlük mesai başladı; James Jeffrey İbrahim Kalın'la görüştü

3 günlük mesai başladı; James Jeffrey İbrahim Kalın'la görüştü
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la iki saat süren görüşme gerçekleştirdi. İkilinin gündeminde Suriye ve güvenli bölge konuları vardı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk heyeti, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki ABD heyeti ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Heyetlerin görüşmesi iki saat sürdü. 

İkilinin gündeminde Suriye ve güvenli bölge konuları vardı.

Toplantıda Fırat'ın doğusunda ve Suriye'nin genelinde terörle mücadele, güvenli bölge, Münbiç yol haritasının hayata geçirilmesi, IŞID, PKK/YPG/PYD dahil tüm terör unsurlarına karşı mücadele, idlib mutabakatının korunması, Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde siyasi çözüme ulaşılması ve Suriye'nin yeniden inşası konuları gündeme geldi.

Oluşturulması planlanan güvenli bölge ile Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderileceği ve bölgenin tüm terör gruplarından temizleneceği ifade edildi. Bu konuda Türk ve ABD teknik heyetlerinin yapacağı müzakerelerin ardından nihai bir sonuca varılması ve uygulanması konusunda fikir birliğine varıldı.

Suriye konusunda işbirliğinin güven ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda sürdürülmesinin önemine vurgu yapıldı.

Jeffrey'in bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı yetkilileriyle de görüşmesi bekleniyor.

GÖRÜŞMELERE DEVAM EDECEK

James Jeffrey ve beraberindeki heyetin Ankara ziyaretinden sonra İsviçre'nin Cenevre şehrine geçerek Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan ve İngiltere'nin özel elçileri ile beraber bazı Suriyeli gruplarla görüşmeler yapacağı belirtildi. 
 

Etiketler :