22 Bin İlaçtan 8 Bini SGK Tarafından Karşılanıyor
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, geçtiğimiz günlerde İsviçre kökenli çok uluslu ilaç firmasının organ nakli hastalarında kullanılan ilacını artık Türkiye’ye getirmeyeceğini ilan ettiğini ve 31 Ağustos tarihi itibarıyla Türkiye’deki ticari faaliyetini sona erdirdiğini duyurmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından konuya ilişkin “Organ nakliyle ilgili bir ilacın bulunamadığı, piyasadan çekildiği şeklinde haberler var. İlacın pazardan çekilme nedeni eş ilaçlarla rekabet edemiyor oluşudur. Söz konusu ilacın piyasada eşdeğer etkin maddeli, ikisi yerli üretim 5 muadili bulunmaktadır. Bu konuda bir sorun yok” açıklamasını yaptı.
TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, organ nakli için sadece 500 mg’lık tek bir ilacın depolarda bulunduğunu, dolayısıyla da mevcut ilacının tedariğinin sağlanmasında sıkıntı çıkacağını belirterek şu açıklamayı yaptı:
“22 bin 235 adet ilacın 8 bin 354 tanesi SGK tarafından ödeniyor”
Nurten Saydan şöyle konuştu:
“İlaç firmaları ticari kuruluşlar olup kazanmadıkları hiçbir ürünü ne ithal ederler ne de üretirler. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış 22 bin 235 adet ilaç bulunuyor. Fiyatlandırılması yapılmış ruhsatlı ilaç sayısı 15 bin 194, eczanede satışı yapılabilen ruhsatlı ilaç sayısı 14 bin 873 adet olup SGK tarafından ödenen ilaç sayısı ise 8 bin 354 adettir. Mevcut verilere bakılacak olursa her ruhsatlı ürün üretilecek diye bir koşul bulunmuyor. Eğer geri ödeme listesine girecekse SGK şartlarına uymak zorunda.
Bahse konu ilaç için, 7 tane firma tarafından aynı etken maddeli ruhsat almış, çeşitli miligramlarda 14 ilaç bulunuyor. Bunlardan sadece 500 mg’lık tek bir ürün depolarda bulunuyor. Ürün kaydı açılmamış olanlar dahi mevcut. Bu da göstermektedir ki, ruhsat ve fiyat alan her ilaç üretilmiyor."