100. Yıl Hatıra Parası Nereden ve Nasıl Alınır?

100. Yıl Hatıra Parası Nereden ve Nasıl Alınır?
Cumhuriyet'in 100. yılı için basılan hatıra parası aslında ekonominin içler acısı halini yansıtması açısından da bir dönüm noktasına işaret ediyor. 100. yıl hatıra parasını almak isteyen vatandaşlar, paranın nasıl ve nereden alınacağını araştırıyor. İşte ayrıntılar.

Cumhuriyetin 100. yılı anısına basılan 5 Türk Lirası madeni tedavül hatıra parası, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren satışa sunuldu. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan paralar, bakır, nikel ve çinko karışımından üretildi.

Hatıra parası, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Beşiktaş'taki mağazası ve e-mağazasından temin edilebiliyor. Mağazadan para almak isteyenler, kimlik belgesi ile birlikte mağazaya başvurabilirler. E-mağazadan para almak isteyenler ise kredi kartı ile ödeme yaparak sipariş verebilirler.

Hatıra parası, 100 milyon adet basıldı ve bir defaya mahsus olarak üretildi. Bu nedenle, hatıra parası almak isteyenlerin acele etmesi gerekiyor.

hatira-parasi1.jpg

Cumhuriyetin 100. yılı anısına, 100 milyon adet 5 Türk Lirası madeni hatıra parası basıldı. Bu paralar, bakır, nikel ve çinko karışımından üretildi ve toplam hacmi 500 milyon lira oldu.

Hatıra parası, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren satışa sunuldu. Parayı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Beşiktaş'taki mağazasından veya e-mağazasından temin edebilirsiniz.

Mağazadan alma:

  • Kimlik belgenizle birlikte mağazaya gidin.
  • Parayı satın almak istediğinizi söyleyin.
  • Parayı ve faturayı alın.

E-mağazadan alma:

  • Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün e-mağazasına gidin.
  • Parayı sepete ekleyin.
  • Kredi kartınızla ödeme yapın.
  • Parayı adresinize teslim alın.

Önemli notlar:

  • Hatıra parası, bir defaya mahsus olarak basıldı.
  • Hatıra parası, normal para gibi kullanılabilir.

100-yil-hatira-parasi.jpg

100. YIL HATIRA PARA ÖZELLİKLERİ

Bakır, nikel ve çinko karışımıyla üretilen madeni 5 TL'nin çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm, ağırlığı da 8,25 gram olacak.

Kenarları tırtıllı olan 5 TL'nin dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.

hatira-parasi4.jpg

Halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız yer alırken, ortada Türkiye yüzyılı logosu konumlandırıldı. Bunun solunda "5" rakamı, altta "TÜRK LİRASI" yazısı ve yazının altında "2023" yer alıyor.

Arka yüzünde ise Atatürk rölyefi, altta; Cumhuriyet'in yüzüncü yılı logosu, çevrede: "TÜRKİYE CUMHURİYETİ" yazısı bulunuyor.