1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi?1 Mayıs hangi bayram, neden kutlanır?1 Mayıs'ta bankalar, okullar açık mı?

1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi?1 Mayıs hangi bayram, neden kutlanır?1 Mayıs'ta bankalar, okullar açık mı?
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü olarak kutlanıyor. Bu gün ile ilgili bazı sorular da peşi sıra geliyor. Bunlardan ilki 1 Mayıs'ın neden kutlandığı. Acaba 1 Mayıs nedir, neden bayram olarak kutlanıyor? 1 Mayıs resmi tatil mi, özel sektöre tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar ve okullar açık mı? İşte 1 Mayıs ile ilgili ayrıntılar...

Her yıl 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanıyor. 1 Mayıs, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. İşçi Bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs, kamu kuruluşları ve özel sektör için resmi tatil mi sorusu da çok sık soruluyor. Acaba 1 Mayıs'ta okullar açık mı? 1 Mayıs kimlere tatil olacak?

1 Mayıs resmi tatil mi?

İşçi Bayramı olarak bilinen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte resmi tatil ilan edilmiştir.

1 Mayıs özel sektöre tatil mi?

İşçi ve Emekçiler Bayramı olan 1 Mayıs, resmi tatiller arasında bulunuyor. Özel sektörde ise tatil olup olmaması kuruma göre değişmektedir. Ancak kurumlar, 1 Mayıs'ta mesai yaptırdığında fazla mesai ücreti ödeme uygulaması karşılığında işçi çalıştırabilir.

1 Mayıs'ta okullar tatil mi?

1 Mayıs, resmi tatil kabul edildiği için okullar tatil olacak. Hafta sonu tatiliyle birleşen 1 Mayıs nedeniyle öğrenciler 3 gün tatil yapmış olacak.

1 Mayıs'ta bankalar açık mı?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, resmi tatil olduğu için bankalar açık olmayacak.

1 Mayıs nedir, nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?

İlk kez 1856'da, Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğindeki işçiler, günde 12 saat ve haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktı. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her yerde siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlandı.

Hareketli günlerin ardından 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı ortaya çıkarken, yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanmasının önüne geçildi. 14-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü" olarak kutlanmasına karar verildi. İkinci gösteri ise 1890 yılında yapıldı.

1 Mayıs 1977'de İstanbul Taksim Meydanı'ndaki kutlamalarda 34 kişinin öldüğü ve 136 kişinin yaralandığı bir saldırı gerçekleşti.