Fransa'nın eş başkanlıktan çıkarılması için başvuru yapılacak
Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) Başkanı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Aygün Attar, Ermenistan-Azerbaycan savaşında tarafsızlığını kaybeden Fransa'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Eş Başkanlığının düşürülmesi için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde girişimde bulunup başvuru yapacaklarını açıkladı.
Fransa'nın Minsk grubundan çıkarılması ile ilgili başlatacakları girişim hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Attar, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununu çözmek için amacıyla kurulan AGİT Minsk Grubunun, 28 yıldır çözüm üretmediğini söyledi. Attar aynı zamanda Minsk Eş Başkanı olan Fransa'nın BM kararını çiğneyerek tarafsızlığını kaybettiğini belirtti.
Prof. Dr. Aygün Attar, 2011 yılında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup göndererek Ermenistan'ın savaş suçlusu olarak yargılanmasını ve Fransa'nın da AGİT Minsk Grubu Eş Başkanlığından ayrılmasını talep ettiğini hatırlattı.
Prof. Dr. Attar, Fransa Senatosunun 2011 yılında 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul ettiğini, hatta anayasaya koyduğunu, son Azerbaycan-Ermenistan geriliminde de yanlı açıklamaları ve uygulamalarından dolayı AGİT Minsk Grubundan Fransa'nın çıkarılması gerektiğini vurguladı.
AGİT Minsk Grubu nedir?
AGİT Minsk Grubu Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştur.
AGİT Minsk Süreci, 24 Mart 1992 tarihinde Helsinki’de toplanan AGİT Konseyi, konsey başkanından Karabağ sorununun bir an önce görüşmeler yoluyla sonuçlandırılabilmesi için çözüm yolunu açması talebiyle başladı. Bu amaçla Minsk şehrinde bir konferans toplantısı yapılması talep edildiyse de bu 2009 yılı sonu itibarıyla henüz gerçekleşmemiştir.
6 Aralık 1994 tarihinde Budapeşte’de yapılan toplantıda, Minsk Süreci için eş başkanlık kurumlarınin oluşturulmasına ve bu eş başkanların ABD, Fransa ve Rusya olmasına karar verildi. Bu eş başkanlar sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan başta olmak üzere, tüm ilgili ülkelerle ve kurumlarla görüşmeler yapmak ve bu görüşmelerin sonuçlarını Minsk Grubu’na bildirmekler yükümlüdürler.