Halk TV
07 Mart 2021
İstanbul 5 °C
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
  • Son Haberler

Uzmanlar uyarıyor! Bu sebzeleri asla çiğ tüketmeyin!

Uzmanlar uyarıyor! Bu sebzeleri asla çiğ tüketmeyin! 1 16

Günümüzde sebzelerin çiğ tüketilmesinin sağlıklı bir beslenme tarzı olduğunu düşünenlerin sayısı oldukça fazla... Peki bazı sebzelerin tüketiminin zehirlenmeye bile yol açtığını söylesek? İşte asla çiğ tüketmemeniz gereken 6 sebze...

Domates
Domateste bulunan likopen isimli madde, ancak pişirildiğinde vücudun sindirebileceği bir hal alıyor. Kanser ve kalp rahatsızlığı riskini azaltmasıyla bilinen likopeni sindirebilmeniz bu açıdan çok önemli. Ayrıca domateslerin pişirildikçe besin değerlerinin arttığını belirtmekte de fayda var.

Uzmanlar uyarıyor! Bu sebzeleri asla çiğ tüketmeyin! 2 26

Ravent
Raventin çiçek sapı çiğ olarak yense de, yaprak sapı kesinlikle pişirilerek yenmeli... Sapını çiğ tükettiğiniz takdirde ciddi bir zehirlenme vakasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Uzmanlar uyarıyor! Bu sebzeleri asla çiğ tüketmeyin! 3 36

Patlıcan
Kulağa şaşırtıcı gelecek ama birçok insan patlıcanı çiğ tüketmeyi seviyor. Fakat çiğ patlıcan tüketiminin karın ağrısı, ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısına neden olduğunu belirtmekte fayda var. Patlıcanda bulunan solanin isimli bileşen, kalsiyum emilimini azalttığı için sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Eğer hastanelik olmak istemiyorsanız, patlıcanı pişirerek sindirim düşmanı solanini etkisiz hale getirmeniz gerekiyor.

Uzmanlar uyarıyor! Bu sebzeleri asla çiğ tüketmeyin! 4 46

Brokoli
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan brokolide, rafinoz isimli bir bileşen bulunuyor. Bu madde, vücut tarafından sindirilemiyor ve bakteriler tarafından kalın bağırsakta parçalanıyor. Bunun sonucunda midede rahatsız edici bir şişkinlik hissi oluşuyor.

Uzmanlar uyarıyor! Bu sebzeleri asla çiğ tüketmeyin! 5 56

Patates
Sofraların vazgeçilmezi olan patates, eğer tam olarak olgunlaşmamış ve güneş ışığına fazla maruz kaldıysa, kesinlikle çiğ tüketmemeniz gerekiyor. Çünkü patlıcanda bulunan solanin isimli sindirim düşmanı madde, ne yazık ki patateste de mevcut. Ayrıca, patatesin rengi yeşile döndüğünde de tüketmemeniz gerektiğini belirtmekte fayda var. Kusma, ishal, baş ağrısı ve hatta merkezi sinir sisteminin felce uğramasına bile neden olabilir.

Uzmanlar uyarıyor! Bu sebzeleri asla çiğ tüketmeyin! 6 66

Kırmızı barbunya
Barbunyanın içinde bulunan lektin isimli madde, çiğ tükettiğiniz takdirde baş ağrısı, kusma, kramp ve mide fesadına yol açabilir. Her ihtimale karşı kırmızı barbunyayı haşlamadan önce yaklaşık beş saat suda bekletin.

Halk TV © 2005
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
Haber Portalı Yazılımı
Halk TV
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
  • Özel Haber
  • Yerel Seçim 2019
  • Bilim ve Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Programlar
  • Türkiye
  • Emek
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Canlı Yayın
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin