Eyüp'te yapılan kazılarda Bektaşi dergahı ortaya çıktı

Eyüp'te yapılan kazılarda Bektaşi dergahı ortaya çıktı
Eyüpsultan'da bulunan Karyağdı Baba Tekkesi'nin bulunduğu alanda İBB, Arkeoloji Müzeleri denetiminde kazıya başladı. Kazılar sırasında Bektaşi dergahının kalıntıları ortaya çıktı.

Eyüpsultan'ın Gümüşsuyu Mahallesi, Karyağdı Sokağı ile Ballı Baba sokağının birleştiği yerde kurulan Karyağdı Baba Tekkesi'nin bulunduğu alanda İBB, Arkeoloji Müzeleri denetiminde kazıya başladı. Kazılar sırasında döşeme altından, zamana direnemeyen eski dergah binasının kalıntıları ve tarihi mezar taşları çıktı. 

Karyağdı Baba Tepesi'nin Eyüpsultan bölgesindeki en önemli noktalardan biri olduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Kerametinden ötürü Karyağdı Baba'ya atfedilen bir makam burası. Hemen ön tarafta kendi adına yapılmış türbesi var. İnsanlar hala buraya gönül bağlılığıyla gelir, ziyaret ederler. Eyüp bölgesinin en önemli, kutsal noktalarından birisi burası'' diye konuştu.

Karyağdı Baba Dergahı'nın Bektaşi Dergahı olduğunu söyleyen Polat, dergahın  Osmanlı padişahlarından İkinci Mahmud döneminde meydana gelen Vaka-i Hayriye olayları sırasında dergahın yıkıldığını da ekledi. İkinci Mahmut, o dönem Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmak için çabalarken, Bektaşi dergahlarının da yıkılmasını istemişti. Sultan Abdülmecid döneminde Nakşibendi Tekkesi adı altında tekrar açılan ve yıkılan binalar yeniden yapılan tekke gizli olarak Bektaşi geleneği yürütülmüştür.

karyagdi-baba-2.jpeg

Dergahtan geriye şimdilerde sadece şeyhin yaşadığı evi bulunuyor

Polat, dergahın daha büyük olduğunu belirtirken, ''Bugün eski dergahtan yalnızca selamlık dediğimiz, eski şeyhin ailesiyle yaşadığı evi kaldı. Etrafından Eyüp Mezarlığı olan dergah, mezarlığın ortasında kalıyordu'' diye konuştu. 

Polat ayrıca, kazılar yapılırken, 70 santimetreye kadar indikten sonra tarihi dergahın duvarları, zemin döşeme yapıları çıkmaya başladığını belirterek, ''Hemen yan taraftaki binanın bitişiğinde başlayan yapı izleriydi bunlar. Tamamlandığında bütün dergâh binasının yapı izlerine ulaşmış olacağız ve bu yapının nasıl bir yapı olduğunu bilimsel olarak ortaya çıkartmış olacağız" dedi.

İlginç bir restorasyon alanı

İstanbul'un tarihi kimliğine, kent ve tasavvuf kültürüne uygun bir alan olduğuna dikkat çeken Polat, ''Bu yapı duvarlarının tamamında oluşturulmuş kat kat mezar taşlarının kendisi, Eyüp tarihi mezarlıklarının içinde olduğumuzu bize hatırlatıyor. Bunların tamamının toparlanması, derlenip düzenlenmesi ve restore edilmesi gerekiyor. İlginç bir restorasyon alanı, özellikle manevi yönden yüksek bir alan" diye konuştu. 

karyagdi-baba.jpeg

Temel izleri sayesinde yapının rekonstrüksiyon projesini elde edileceğini söyleyen Polat, yapının tekrardan İstanbul'a kazandırılacağını belirtti. Polat yeniden kazandırma sürecine dair ise ''Bu noktadaki mezar taşlarını da ortaya çıkarırsak tekrar dikerek, bu alanı eski saygınlığına uygun şekilde düzenleyerek, bu alanın eski kutsiyetini koruyacağız'' diye konuştu.

 

Etiketler :