Erdoğan ihracın yolunu mu gösterdi?

Erdoğan ihracın yolunu mu gösterdi?
Hukukçu Kerem Altıparmak, "Engin Yıldırım’ı mahkeme üyeliğinden ihraç edebilirler" dedi.

Halk TV-ÖZEL

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AYM üyesi Engin Yıldırım’ı eleştirirken, “Talihsiz bir paylaşımdı. Çok arzu ediyorsa siyasete girsin. Bireysel bir paylaşım olarak düşünülemez. AYM Başkanı ve üyeleri aynı düşüncede değilse gereğini yapmalı” ifadesini kullandı.

Peki Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri ne yapabilir? Halk TV'ye konuşan hukukçu Kerem Altıparmak 7145 sayılı yasayı hatırlattı. 

Altıparmak’ın ilk sözleri, "Aslında bu yasanın hiçbir şekilde uygulanma ihtimali olmadığını düşünüyorum. Ama Türkiye’de hukuk tamamen öngörülemez olduğu için, AYM üyeleri Cumhurbaşkanı’nın sözlerini talimat olarak algılarsa, zaten hukuk da kalmadığı için Engin Yıldırım’ı mahkeme üyeliğinden ihraç edebilirler” şeklindeydi.

Kerem Altıparmak’ın dikkat çektiği 7145 sayılı yasa olağanüstü hal bittikten sonra çıkartıldı. 30 Temmuz 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan yasanın başlığı, “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”… 

Yasanın 26. Maddesi, olağanüstü hali 3 yıl süreyle kalıcı hale getiriyor aslında. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Sayıştay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu ve askeri hakim ve savcıların meslekten ihraçlarına 3 yıl boyunca kapıyı açık tutuyor.

İşte o yasa maddesi:

Bu maddenin yürürlüğe girdiği (30 Temmuz 2018) tarihten itibaren üç yıl süreyle; terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulunca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun salt çoğunluğunca;  meslekte kalmalarının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmalarına karar verilir. Bu kararlar, Resmî Gazetede yayımlanır ve yayımı tarihinde ilgililere tebliğ edilmiş sayılır. Meslekten çıkarma kararlarına karşı ilgili kanunlarda yer alan hükümler uyarınca itiraz edilmesi veya yeniden inceleme talebinde bulunulması üzerine verilen kararlar da Resmî Gazetede yayımlanır ve yayımı tarihinde ilgililere tebliğ edilmiş sayılır. Bu kişiler hakkında alınan kararlar on beş gün içinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Görevden uzaklaştırılanlar veya görevlerine son verilenlerin silah ruhsatları ve pasaportları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından on beş gün içinde tahliye edilir.

İhraçlar OHAL'den sonra da devam etti

Yasa yürürlüğe girdikten sonra OHAL kalkmasına rağmen pek çok alanda olduğu gibi yargıda da ihraçlar devam etti. 22 hakim ve savcının disiplin soruşturması yapılmaksızın görevine son verildi. Hukukçu Kerem Altıparmak’ın dikkat çektiği yasanın yürürlük süresi 30 Temmuz 2021’de sona eriyor. Dolayısıyla o vakte kadar yüksek yargıda hakim ve savcıların ihraç yolu açık görünüyor.