Madenlerde coronavirüse yakalananlar var: "İzolasyon imkânsız, madenler kapatılmalı"

Madenlerde coronavirüse yakalananlar var: "İzolasyon imkânsız, madenler kapatılmalı"
Coronavirüs salgını etkisini artırırken tüm iş kollarından emekçiler yaşadıkları zorlukları anlatmaya devam ediyor. Yerin metrelerce altında ise madencilerin mücadele ettikleri zorluklara bir de virüs eklendi.

Coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında hükümetten peş peşe tedbir açıklamaları gelirken, madenlerde riskli çalışma şartları aynen devam ediyor. Madenler sosyal izolasyonu imkânsız kılan yapısı sebebiyle kontrol altına alınamıyor. İş yerlerine sadece servislerle ulaşabilen madenciler, tek çıkışlı havalandırma sistemine sahip madenlerde risk altında çalışıyor.

DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, salgın sürecinde madencilerin yaşadığı sorunlara ilişkin Gazete Rüzgarlı’dan Hande Atılgan'a konuştu.

Madene ulaşım bile risk

Görgün, salgına riskine karşın üretimin sürdüğü madenlerdeki durumu “Adı madencilikle anılan yerleşim bölgeleri, Zonguldak, Tavşanlı gibi, dağınık ve denetimden uzak. Madenlerin havalandırma sistemleri ise belli. Bir girişi ve tek bir çıkışı var. Herkes aynı havayı kullanıyor. Toz, nem gibi faktörler çok yüksekken işçi ise virüsle mücadelede çok ihtiyacı olduğu gün ışığından dahi mahrum” diyerek özetledi. İş yerine ulaşım koşullarına da dikkat çeken Görgün, maden ocaklarında çalışan işçilerin çoğunlukla çevre köylerden geldiklerini hatırlatarak, pek çok bölgede bu yolculuğun 40-45 kilometreyi bulduğunu ve bir saati aşan yolculukların büyük risk yarattığını kaydetti.

Bir işçi virüse yakalandı, yakın çalışma arkadaşları karantinada

Manisa Soma’da faaliyet gösteren birkaç büyük ocak dışında, diğer madenlerde neredeyse önlem alınmadığını belirten Görgün, önlem alan iş yerlerinin ise termal kamera koymaktan öteye gidemediğini dile getirdi. Madenlerdeki havalandırma sistemlerinin tek çıkışlı olması, servislerde ve yer altında zorunlu olan sosyal mesafenin sağlanamayacağını vurgulayan Görgün, “Kömür gibi petrol gibi enerji sektörü için zorunlu olan madenler dışında, özellikle altın, gümüş gibi metalik madenlerde üretim durdurulmalı” diye konuştu.

Soma ilçesini örnek gösteren Görgün, 150 bin kişilik ilçenin 70 ile 80 bin kişilik bölümünün madencilikle ilişkisi olduğun anımsattı. Görgün, ismini vermediği bir madende, virüse yakalanan bir işçinin, ülke genelinde çok az sayıda ocakta kullanılan termal kameralar sayesinde tespit edilebildiğini söyledi. İşçinin virüse umreden gelen bir yaşlı bir yakını sebebiyle yakalandığını kaydeden Görgün, ailesinin ve yakın çalışma arkadaşlarının da karantinaya alındığını aktardı.

Açık tutulan madenlerdeki çalışma saatleri düşürülsün

Açık tutulması zorunlu olan madenlerde de çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini belirten Görgün, “Şu an 8 olan mesai saatleri 6’ya düşürülmeli” dedi. Görgün’ün üzerinde durduğu tedbirler daha önce iş yeri hekimleri ve uzmanlarca şu şekilde belirlenmişti: İşçilerin ellerini sık sık sabunlaması, temizlenme alanlarının olabildiğince ayrılması, yemekhanelerde tek kullanımlık ve ambalajlı ürünlere geçilmesi. Görgün bunlarla birlikte işçilere coronavirüs ile mücadelede destek kapsamında 500 TL maddi destek verilmesi gerektiğini de vurguladı.

Etiketler :