Kuveyt'teki Limak işçileri ayaklandı: Tedbirler alınmıyor, haklarımız ödenmiyor

Kuveyt'teki Limak işçileri ayaklandı: Tedbirler alınmıyor, haklarımız ödenmiyor
Limak Holding'in Kuveyt'te yürüttüğü havalimanı inşaatında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları ve haklarının ödenmemesine karşı protestoya geçti. İşçiler, hâlen şirketin ofisinin önünde bekleyişlerini sürdürüyor.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Limak Holding'in yapımını üstlendiği Kuveyt Havalimanı şantiyesinde çalışan inşaat işçileri, 5 Nisan'da kötü çalışma koşulları ve işten çıkartılan emekçilerin haklarının verilmemesi sonrası harekete geçti. 11 gündür hak mücadelesini sürdüren işçiler, "Tüm haklarımızı alana kadar şirket binası önünde bekleyişimizi sürdüreceğiz" diyor.

Haklarının yanısıra Covid-19 salgınına karşı tedbirlerin yetersiz olduğunu belirten işçilere karşı şirkette çalışan şefler, şantiyede şartların kötü olmadığını öne süren videoları dün sosyal medyada paylaşmaya başladılar.

Bugün ise şeflerin paylaştığı videoların aksine yemek şirketinin dün akşam şantiyeden çekildiği öğrenildi. Yemekhane önünde toplanan işçilerin sağlıkları, kuyrukta beklerken Covid-19 tedbirlerinin olmaması nedeniyle de tehlike altında. Yemekhanede hiçbir hazırlığın bulunmadığını ifade eden işçiler, hâlen yemek bekliyorlar.

"Buradan gidemezsiniz" tehdidi

İşçiler, Limak'ın talepler karşısında kendilerini tehdit ettiğini söyleyerek "Bize 'nereye başvurursanız başvurun, biz istemedikten sonra kimse buradan gidemez' diyorlar. Resmen bunu söylüyorlar ve bizi açık açık tehdit ediyorlar. Uçak geldi ama şimdi de 'kimsenin alacağı yok' diyorlar. Biz buradayız, haklarımızı alana kadar buradayız." ifadelerini kullandı.

Şantiyenin proje müdürünün kendilerine 'ferman bende' dediğini iddia eden işçiler, "Fevzi Bey bize ‘ne istersem onu yaparım, istediğimi alırım istediğimi atarım. Şu zamana kadar kıdem tazminatı vardı şimdi onu da ben kaldırıyorum. Ferman bende’ dedi" diye konuştu.

Coronavirüs tedbirleri alınmıyor

Dün yaptıkları açıklamada "Coronavirüs vakalarının sayısının artmasıyla beraber şantiyede gerekli önlemler alınmamıştır," diyen işçiler; yüzlerce işçinin hakları verilmeden çıkartıldığını ve memleketlerine dönen işçilerin hâlâ haklarını alamadıklarını belirttiler.

yemekhane-001.jpgscreenshot-2-001.png

İş bırakma eyleminde bulunan işçilerin talepleri ise; işten çıkışla beraber tüm özlük haklarının verilmesi, hak edişlerinin tamamının hesaplarına ödenmesi ve ödeme sonrası işçilerin Türkiye'ye dönüşlerinin şirket tarafından karşılanması.

İşçiler ne talep etti, Limak ne önerdi?

Yıllık izinlerinin, kıdem tazminatlarının ve/veya ihbar tazminatlarının, resmi tatillerinin ve nisanın 15'ine kadar olan yevmiyelerinin ödenerek Türkiye'ye gönderilmesini talep eden işçilere, Limak'ın yaptığı teklif ise reddedildi.

Limak, işçilere 2 yılla 3 yıl arasında çalışmış olanlara 150 Kuveyt Dinarı (3 bin 339 Türk Lirası), nisanın 15'ine kadar olan yevmiyeleri ve içerideki paralarını ödemeyi önerdi. İşçiler ise, "Bu zaten bizim olan para, hak edişlerimizi almadan hiçbir yere gitmeyeceğiz" diyerek bu teklifi reddetti.

Anadolu Ajansına haber yaptırdılar

Limak işçilerinin sosyal medyada seslerini Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı vasıtasıyla duyurmasının ardından şirket dün Anadolu Ajansına ısmaralama bir haber yaptırdı. Haberde Türkiye'ye dönmek isteyen 504 işçinin tüm hakları ödenerek 2 ayrı uçakla Türkiye'ye getirildiği iddia edilirken işçiler ise tam tersini söylüyor.

Edindiğimiz bilgilere göre Türkiye'ye dönen işçiler haklarını alamadı. Kuveyt'te bulunan işçiler ise "Biz buradan haklarımızı almadan gitmek istemiyoruz. Gidenlerin ne halde olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin birçok şehrinden Kuveyt’e gelerek, gece gündüz demeden, ağır çalışma koşulları altında çalıştık," açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansında yer alan haberde, Limak Holding ocak ayının başından beri her türlü Covid-19 tedbirinin alındığını iddia ediyor. İşçiler ise şantiyede Covid-19 vakalarının arttığını buna karşın hiçbir önlemin alınmadığını ifade ediyor. Karantinaya alınmış bölgelerdeki işçiler yemekhaneye getirilerek diğer işçilerle birlikte yemek yemeleri sağlanıyor. Bir servise 60 kişinin bindirildiğini belirten işçiler; koğuşlarda, yemekhanelerde ve çalışma sahalarında Covid-19'a karşı hiçbir önlemin alınmadığını ifade ediyor.

Limak Holding hakkında

Limak Holding'in sahibi Nihat Özdemir, aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı görevini de yürütüyor. Özdemir, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yakınlığıyla da tanınıyor.

Limak, Türkiye'deki birçok büyük ihaleyi alan şirketlerden biri. Dünya Bankası'nın 2018 sonunda yayımladığı raporda, Limak dünyada bir ülkeden en fazla kamu ihalesi alan 2'nci şirket olarak karşımıza çıkmıştı.

Listede ilk 10 içerisinde 5 Türk şirketi bulunurken, bu şirketler şöyle; Cengiz, Kolin, Kalyon ve MNG Holding.

İstanbul Havalimanının yüklenici firmaları da Limak, Cengiz, Kolin ve Kalyon birlikteliği olmuş; en fazla kazanç sağladıkları sektörün de havalimanları olduğu ortaya çıkmıştı.

Etiketler :