ZARA için kaban ve ceket üreten Türk şirket iflas bayrağını çekmek üzere

ZARA için kaban ve ceket üreten Türk şirket iflas bayrağını çekmek üzere
İngiliz haber ajansı Reuters, Türk firmalarının son dönemde artan iflas ve konkordato süreçlerini mercek altına aldı. Reuters'in bildirdiğine göre, 2024'ün yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre kapanan şirket sayısı %28 artışla yaklaşık 15 bine ulaştı.

Reuters'in yayımladığı analizde, Türkiye'deki şirketlerin ağır ekonomik koşullar nedeniyle kapanma ve iflas sürecine girdiği belirtiliyor. Haberde, sıkı para politikaları, yüksek enflasyon ve azalan ihracat siparişleri nedeniyle birçok sektörde zorlukların yaşandığına vurgu yapılıyor. Özellikle tekstil sektörü bu durumdan büyük oranda etkilenmiş durumda. 2024'ün ilk yedi ayında kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %28 artarak yaklaşık 15 bine ulaşmış.

reuters-iflas-turk-sirketler3.jpg

Haberde, Çorum'da üretim yapan bir fabrika sahibi olan Doğan Duman’ın örneği veriliyor. Duman, artan maliyetler ve siparişlerdeki düşüşler nedeniyle geleceği konusunda endişeli. Tekstil üretimi yapan fabrikasının kapasitesi %60’a düşmüş ve çalışan sayısını 300’den 210’a çekmek zorunda kalmış. Yüksek enerji maliyetleri ve düşük kur seviyesinin ihracat siparişlerini azalttığını belirten Duman, işten çıkarmaların ve kapanmaların devam edeceğini öngörüyor.

reuters2.jpg

Reuters, Türkiye'de şirketlerin ağır ekonomik koşullar nedeniyle iflas ettiğini ya da konkordato ilan ettiğine dikkat çeken bir analiz haber yayımladı. Haberde, özellikle tekstil sektörünün ağır koşullardan etkilendiğine değinilerek, 7 ayda 15 bin şirketin kepenk indirdiği ifade edildi.

Çeşitli şirketlerin sahipleri ile yapılan görüşmelerin de yer verildiği haber şöyle:

Çorum'daki fabrikasında dünyanın önde gelen moda markalarından biri için üretim yapan Doğan Duman, artan maliyetler ve fiyat tutturamamaya bağlı azalan siparişler nedeniyle şirketinin geleceğinden endişeli.

zara-reuters.jpg

Ağırlıklı olarak ceket ve palto üreten fabrikasında son bir yılda çalışan sayısını neredeyse üçte bir azaltmasına rağmen maliyet artışlarını karşılamakta zorlanan Duman, 27 yıllık işini ayakta tutmak için çabalıyor.

Duman'ın organize sanayi bölgesindeki fabrikasında çok sayıda dikiş makinesi kenara itilmiş, atıl şekilde beklerken; dışarıda ise kapısına kilit vurulmuş fabrikalar ve "satılık" tabelaları dikkat çekiyor.

Türkiye'nin birçok yerinde benzer sahneler yaşanıyor

Yüksek enflasyon ve aşırı ısınan talebi dizginlemek için bir yıldan uzun süredir devam eden sıkılaştırma çabalarıyla birlikte benzer sahneler Türkiye genelinde giderek artarken; işten çıkarma, konkordato ve kapanma dalgası da yayılıyor.

Global moda markası Zara için kaban ve ceket üreten Doğan Duman'ın şirketi gibi binlercesi, yüksek enflasyon, kur seviyesi, elektrik ve gaz fiyatlarına yapılan zamlar ve azalan ihracat siparişleri nedeniyle zor durumda.

Fabrikasının ancak %60 kapasite ile çalıştığını ve geçen yıl 300 olan çalışan sayısını 210'a düşürmek zorunda kaldığını belirten Duman, "Artan enerji maliyetleri ve kurun yerinde saymasıyla beraber siparişler de giderek azalıyor" dedi ve ekledi:

"Siparişlerin daha da azalacağını, maliyetlerimizi kurtarmayacağını, kur bu şekilde devam ettiği sürece, önümüzdeki sene başında asgari ücret zammı da geldiğinde artık rekabet etmekte iyice zorlanacağımızı ve artık kilit vurma noktasına geleceğimizi düşünüyoruz...Önce 100 kişiye düşersin, 50 olursun, sonra kapayıp gidersin."

konkordatotakip.com sitesince derlenen verilere göre ise, bu yılın ilk sekiz ayında 982 şirket için konkordato sürecinde geçici mühlet kararı alınırken, bu sayı neredeyse geçen yılın tamamında alınan geçici mühlet kararının iki katına denk geliyor. Veriye göre, ilk sekiz ayda 58 şirket için ise iflas kararı verilirken, geçen yılın tamamında bu sayı 65 olmuştu. İnşaat ve tekstil, konkordato listesinin tepesinde yer alan sektörler olarak dikkat çekiyor.

Kaynak:Reuters

Etiketler :