Yabancı çıkışının 2 yıllık öyküsü: Düşük faiz inadı 7.2 milyar doları kaçırdı

Yabancı çıkışının 2 yıllık öyküsü: Düşük faiz inadı 7.2 milyar doları kaçırdı
Politika faizini yüzde 10.25’ten 19’a çıkaran Naci Ağbal’ın 4 aylık TCMB Başkanlığı döneminde hisse senedi ve tahvil piyasasına 3.52 milyar dolarlık yabancı portföyü girdi. Ağbal’ın görevden alındığı 26 Mart 2021’den bu yana ise 7.2 milyar dolarlık yabancı portföyünün çıktığını vurgulayan İris Cibre, “Yabancı TCMB’nin bağımsızlığını yitirmesinin istikrarsızlık yaratacağından endişe ediyor" dedi.

Yabancı yatırımcıların hisse ve tahvillerden çıkışı sürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 14 Ekim haftası verilerine göre, bu yılın 9.5 ayında yabancıların hisse senetlerinde yaptığı çıkış yaptığı net çıkış 3,65 milyar dolar, devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) ise 2,12 milyar dolar oldu. Yani bu yılki yabancı çıkışı 5,8 milyar dolara ulaştı.

Yabancı çıkışında, yüzde 83.45 resmi enflasyona rağmen TCMB’nin dün politika faizini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “telkini” doğrultusunda 150 baz puan daha indirerek yüzde 10.5’e düşürmesinin rolü büyük. Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, yüzde 10.25’ten devraldığı politika faizini yüzde 19’a kadar çıkaran Naci Ağbal’ın TCMB Başkanlığı döneminde (7 Kasım 2020-19 Mart 2021) hisse senetlerine 723 milyon dolar, DİBS’lere ise 2.8 milyar dolar olmak üzere toplam 3.52 milyar dolarlık yabancı portföyü girdiğine dikkat çekti. Ağbal’ın görevden alındığı 26 Mart 2021’den bu yana yaklaşık 7.2 milyar dolarlık yabancı portföyünün çıkış yaptığını vurgulayan Cibre, “Bunun en büyük nedeni, TCMB’nin bağımsızlığını yitirmesinin istikrarsızlık yaratacağı endişesi” dedi. Naci Ağbal’ın yüzde 10.25’ten devraldığı politika faizini 4 ayda yüzde 19’a kadar yükselttiğini hatırlatan Cibre, şunları söyledi:

iris-cibre.jpg

‘Yabancılar güven ve istikrar istiyor’

“Bu gelişme, dolar kurunun stabil kalacağını, dolayısıyla da dolar bazında kâr edeceğini düşünen yabancı yatırımcıları cezbetti. Yabancılar hisse senedine 723 milyon dolar, DİBS’te ise 2.8 milyar dolarlık giriş yaptı. Ancak Ağbal’ın görevden alınmasıyla endişeye kapılan yabancılar portföyünü peyderpey boşaltmaya başladı. Çünkü dolar bazında zarar edeceği endişesi taşıyor. Yabancıların bir ülkeye yatırım yapması için en önemli koşullar güvenilirlik, şeffaflık, piyasa koşullarının sağlanması ve kurda istikrardır. Bunlar yoksa neden gelsinler?”