Varlık Fonu istediği şirkete yatırım yapabilecek, yaptırımlardan muaf olacak

Varlık Fonu istediği şirkete yatırım yapabilecek, yaptırımlardan muaf olacak
Türkiye Varlık Fonu dilediği şirketi alabilecek, ortak olabilecek ancak oluşabilecek yanlışlıklardan dolayı ise yaptırımlardan muaf olacak.

Türkiye Varlık Fonu'nun stratejik bulduğu şirketlere yönelik yatırımları kolaylaştırılıyor. Türk Ticaret Kanunu'nun ve Sermaye Piyasası Kanunu'nun şirket yöneticiler için getirdiği sorumluluklar da Varlık Fonu yöneticileri için geçici süreyle kaldırılıyor.

TBMM sunulan yeni yasa teklifi ile Türkiye Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş. ve şirket tarafından kurulacak diğer şirketler ile alt fonlarının sağlıklı bir biçimde denetlenmesinin sağlanabilmesi için denetim raporlarının sunulmasına ilişkin tarih Haziran ayından Eylül ayına alınacak. Ayrıca Varlık Fonu dilediği şirkete yatırım yapabilecek. Fonu'nun stratejik bulduğu şirketlere yönelik yatırımları kolaylaştırılacak. Türk Ticaret Kanunu'nun ve Sermaye Piyasası Kanunu'nun şirket yöneticiler için getirdiği sorumluluklar da Varlık Fonu yöneticileri için geçici süreyle kaldırılıyor.

Cezai yaptırımdan muaf olacak

Tasarıda yer alan “6362 sayılı Kanunun 23 ila 27’nci maddelerine ilişkin muafiyetin anılan işlemle sınırlı olmak üzere tanınması ile mümkün olabilecektir” ifadesi ile kanunun 23’üncü maddesinde yer alan hatalı yatırımlardan ortaya çıkabilecek durumdalar uygulanacak olan idari para cezası kaldırılıyor. Öte yandan “ortaklıktan çıkarma hakkı ve satma hakkı” 27’nci madde ile Varlık Fonu için uygulanmayacak. Bu madde ile Fon yöneticilerinin alacakları kararlar sonrası itiraz yolu kapatılmış olacak.

Özetle gelen tasarı yasalaşırsa Fon dilediği şirketi dilediği alabilecek ya da ortak olabilecek ancak kararı alanlar idari yaptırımlardan muaf olacak.

Tasarıda neler var?

"Türkiye Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş., alt fonlar ve Şirket tarafından kurulacak şirketlere 6741 sayılı Kanun ile çeşitli muafiyetler sağlanırken gözetilen ana unsurlardan biri.

Anayasa Mahkemesinin de kabul ettiği üzere, Kanunla amaçlanan hedef ve beklentileri yerine getirirken yapacağı işlemlerde piyasa ekonomisinin gerektirdiği hız ve reaksiyon kabiliyetine sahip olmasıdır. 6741 sayılı Kanun bakımından verilmiş bulunan muafiyetin amacına uygun uygulanması ve işlemlerin icrasında hızlı ve aktif olunması, bunların taraf oldukları ve icra ettikleri işlemin diğer taraflarına da 6362 sayılı Kanunun 23 ila 27'nci maddelerine ilişkin muafiyetin anılan işlemle sınırlı olmak üzere tanınması ile mümkün olabilecektir. Bu çerçevede yapılan düzenlemeyle anılan muafiyet, ilgili işlemin taraflarına, onların doğrudan ve dolaylı ortaklarına, iştiraklerine, bağlı ortaklıkları ile kontrol sağlanan şirketlerine işlemle sınırlı olmak üzere genişletilmektedir.

Ayrıca, bu dönemde Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik kayıpların kamu otoritelerince alman bir takım finansal, parasal, mali ve ekonomik teşvik ve hukuki önlemlerle hızlı bir şekilde telafisi çalışmaları yapılagelmektedir. 6741 sayılı Kanuna uygun amacın gerçekleştirilmesine yönelik işlemlerin icrasının hızlandırılması, muafiyetin işlemin taraflarına işlemle sınırlı olarak tanınması, gerekli olan hız ve ekonomik neticeye olumlu katkıda bulunacağı gibi Türkiye Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. ile alt fonlar ve Şirket tarafından kurulacak şirketler Covid-19 salgınının olumsuz neticelerinin telafisine işlemin hızlı icrasının temini ve işlem çeşitliliği sağlamak suretiyle piyasanın hareketlenmesine katkıda bulunacak finansal açıdan zor duruma düşecek büyük kuruluşların ayakta kalmasında onlara klasik banka kredisinden farklı seçenekler ve destekler kilit rol oynayacaktır. Anılan istisna ile şirketlerden kaynak çıkışı da engellenmiş olacaktır. Anılan gerekçelerle aynca 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 202'nci maddesinden istisna uygulaması genişletilmektedir.

Türkiye Varlık Fonunun, Şirketin, alt fonların ve Şirketin kurduğu şirketlerin, diğer şirketler üzerinde üçüncü kişilerle birlikte veya tek başlarına kontrolünü sağlayacak işlemlerinde, işlemlerin tarafları, onların doğrudan ve dolaylı ortakları, iştirakleri, bağlı ortaklıkları ile kontrol sağlanan şirketlere de bu işlemlerle sınırlı olmak üzere 6362 sayılı Kanunun 23 ilâ 27'nci maddeleri ile bu Kanun kapsamında yürürlüğe konan ilgili ikincil mevzuat uygulanmayacak.

Ayrıca, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 202'nci maddesi Türkiye Varlık Fonu, Şirket ile alt fonlar ve Şirketin kurduğu diğer şirketlere, tek başlarına veya üçüncü kişilerle birlikte doğrudan ya da dolaylı olarak bunlar lehine üzerinde hakimiyet tesis edilen şirketlere ve bu hakimiyetin tesisine ilişkin işlemlerle sınırlı olmak üzere bu işlemlerin taraflarına, onların doğrudan ya da dolaylı ortaklarına, iştiraklerine ve bağlı ortaklıklarına uygulanmayacak."

Varlık Fonu'nun yönetim kurulunda kimler var?

Türkiye Varlık Fonu (TVF) yönetim kurulunda ise yabancı isimler yok. Yönetim Kurulu Başkanı AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iken, başkanvekili ise aynı zamanda damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak.

screenshot-12-002.png

ANKA

Etiketler :