Uzaktan çalışma araştırması: Türkler yoldan tasarruf ettikleri zamanı işe harcadı

Uzaktan çalışma araştırması: Türkler yoldan tasarruf ettikleri zamanı işe harcadı
Uzaktan çalışma Covid-19 salgınında birçok sektörde yaygın şekilde uygulandı. Evden işlerini yapan kişiler seyahat etmekten kurtularak zaman tasarrufu sağladı. Peki, çalışanlar bu vakti nasıl harcadı?

Türkiye’de çalışanlar seyahatten tasarruf ettikleri günlük ortalama 69 dakikanın 27 dakikasını yine işe harcadı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 27 ülkede yapılan araştırmaya göre, çalışanlar uzaktan çalışma ile günlük ortalama 72 dakika kazandı. Ancak bu sürenin yüzde 40’ını yine işe harcadı. Çalışanların kendilerine ayırdıkları zaman ise yüzde 34’te kaldı.


Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) “Evden Çalışırken Zaman Tasarrufu” başlıklı araştırmasını yayınladı. Araştırma Cevat Giray Aksoy, Jose Maria Barrero, Nicholas Bloom, Steven J. Davis, Mathias Dolls ve Pablo Zarate imzasını taşıyor. 27 ülkeyi kapsayan araştırma Covid-19 döneminde insanların evden çalışırken seyahatten kazandıkları süreyi ve bunları nasıl değerlendirdiklerini inceliyor.

Uzaktan çalışma ile seyahatten zaman tasarrufu günlük ortalama 69 dakika. 27 ülkenin ortalaması ise 72 dakika. En fazla zaman tasarrufu 102 dakika ile Çin, 100 dakika ile Japonya ve 99 dakika ile Hindistan’da. En az süre ise 51 dakika ile Sırbistan, 54 dakika ile Polonya ve 55 dakika ile ABD’de.

1.png

Diğer bazı ülkelerde bu süre şöyle: Hollanda 77 dakika, İngiltere, Rusya ve Mısır 73 dakika, Almanya ve Kanada 65 dakika ve Fransa 62 dakika.

Zaman tasarrufunun büyük kısmı yine işe harcanıyor

İşe gitmek için günlük seyahate harcadığınız zamandan tasarruf ettiniz. Peki, bu süre çalışanlar için gerçekten “tasarruf” mu? Bu sürenin ne kadarı çalışanlara kaldı? NBER’in araştırmasına göre çalışanlar kazandıkları sürenin yüzde 40’ını yine işe harcadı. Bu; çalışanların ana işi veya ikinci işleri.

Zaman tasarrufundan işe ayrılan zamanın oranı Türkiye’de yüzde 39. Yani Türkiye’de çalışanlar seyahatten tasarruf ettikleri günlük ortalama 69 dakikanın 27 dakikasını yine işe harcadı.

Tasarruftan işe harcanan süre en düşük Almanya ve İspanya’da

Uzaktan çalışırken sağlanan zaman tasarrufundan işe en çok süre harcanan ülkeler veya bölgeler yüzde 53 ile Tayvan, Singapur ve Malezya. En düşük oran ise yüzde 31 ile Almanya ve İspanya’da.

2.png

Diğer bazı ülkelerde bu oran yüzde cinsinden şöyle: Fransa 44, ABD 42, Hollanda ve Brezilya 40, İtalya 34 ve Yunanistan 33.

Zaman tasarrufundan kendilerine en çok vakit ayıranlar Almanya ve Avusturya’da

Araştırmaya göre uzaktan çalışırken seyahatten kazanılan zamandan kendilerine en fazla zaman ayırılanlar Almanya ve Avusturya’da. Almanya’da zaman tasarrufunun yüzde 46’sı; Avusturya’da ise yüzde 45’i boş vakit aktivitelerine harcandı.

Bu oranın en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 25 ile Malezya ve yüzde 26 ile Fransa ve Hindistan. Türkiye’de boş vakit aktivitelerine ayrılan oran yüzde 33. Anketteki 27 ülkenin ortalaması ise yüzde 34.

3.png


Çocuk bakımı, çocukların evden eğitimi gibi “bakım aktivilerine” ayrılan süre ise ortalamada yüzde 11 oldu. Türkiye’de tasarruf edilen zamandan bakıma ayrılan sürenin oranı yüzde 12. Bu oranın en yüksek olduğu ülke yüzde 17 ile Sırbistan. En düşük oran ise yüzde 6 ile Singapur ve Güney Kore’de.