Ülke yangın yeri! Şirketler kırmızı alarmda!

Ülke yangın yeri! Şirketler kırmızı alarmda!
Ekonomik krizin, siyasal krizlerle beslendiği Türkiye'de iflas başvurularındaki artış dikkat çekti. Şirketlerin konkordato başvuruları yüzde 172 oranında arttı.

Ülke ekonomisi bir süredir krizin yüküyle zor zamanlar yaşarken, siyasi gelişmeleri de doğrudan ekonomiye yansıyor. Siyasi gerilimler, piyasa ve kur dalgalanmalarını doğrudan etkilerken, iktidarın bir süre görmezden geldiği ancak artık inkar edemez büyüklükte olan ekonomideki kötü gidişat, Mehmet Şimşek yönetimine verildi.

Şimşek direksiyona geçtiği andan itibaren ekonomide yol haritası değişti ancak özellikle kamudan ve vatandaştan tasarruf isteyen bu politikalar, hızla uçuruma giden ekonomiyi toparlayamadı.

Finansmana erişim, üretimde daralma, istihdam kaybı ile mücadele eden şirketler zor günler geçiriyor. Şirketler yılın ilk çeyreğini çok zorlu geçirirken, konkordatolardaki artış dikkat çekti.

Konkordatotakip.com sitesinin Basın İlan Kurumu’ndan derlediği verilere göre, mart ayında 180 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verildi. Böylece yılın ilk üç ayında konkordato başvurusu kabul edilen dosya sayısı, 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 172 arttı ve 583 oldu.

İflas kararı verilen dosya sayısı ise ilk çeyrekte 43’ü buldu. Bu rakam 2024’ün ilk çeyreğinde 23’tü. Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre, 2024’ün ilk çeyreğinde 107 dosya için konkordatoda kesin mühlet kararı verilirken, bu yılın ilk çeyreğinde bu rakam 390 oldu.

"KONKORDATOLARDA ARTIŞ YAŞANACAK"

Enflasyonla mücadelede uygulanan politikaların en fazla reel sektörü etkilediğini belirten İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, 2025'in özellikle KOBİ’ler için zorlu geçebileceğini ve konkordatolarda artış yaşanabileceğini söyledi.

Önel, özellikle KOBİ’lerin yaşadığı zorlukları önlemek adına öncelikle ilk aşamada küçük şirketler için 250-300 bin TL’lik düşük faizli kredi imkanı sağlanmasının kritik öneme sahip olduğuna dikkati çekti.

"TL'DE YAŞANAN DEĞER KAYBI YÜZDE 10 ARTIŞA NEDEN OLACAK"

Başkan Önel şunları söyledi: “Şirketlerin operasyonel maliyetleri çok arttı, satışlarda ise 2023’e göre yüzde 30 düşüş var. Bu yıl işyeri kiralarındaki artış yüzde 100’ün altına düşmedi. Doğalgaz, elektrik zammı malum. Çoğu şirket ya kapanıyor, ya da küçülmek zorunda kalıyor. TL’de yaşanan değer kaybı da nihai ürün fiyatlarında yüzde 10 artışa neden olacak.”

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi