Üç Harflik Bir Kelimeyle Dolar'ı ve Altını Sallayan Adam

Üç Harflik Bir Kelimeyle Dolar'ı ve Altını Sallayan Adam
Habertürk köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, dün gece açıklanan ABD Merkez Bankası faiz kararının perde arkasını yazdı.

ABD Merkez bankası (FED), merakla beklenen faiz kararını açıkladı. FED faizi sabit tuttu. ABD'den gelen haber altını zıplattı, dolarda ise hafif düşüşe neden oldu.

fed-baskani.jpg

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım "Bir Bir Any (herhangi) Kelimesinin Yaptığı" diyerek şu tespitte bulundu:

"Piyasalar Fed’in karar metnindeki ve Başkan Powell’ın basın toplantısındaki mesajlarını genelde güvercin algılandı ama finansal piyasalarda asıl etkiyi yaratan ifade ise üç harflik “any” kelimesi oldu.

Önceki toplantıya ait karar metninde “ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken bugüne kadarki sıkılaştırmayı, politika gecikmelerini ve diğer gelişmeleri dikkate alacağız” denilmişti.

fed-baskani1.jpg

Bu toplantıda ise “ek politika sıkılaştırması” ifadesinin önüne sadece “herhangi” anlamına gelen “any” kelimesi eklenerek faizlerde yukarı yönlü risklerin çok azaldığı mesajı verildi.

Fed başkanı Powell, karar metnine giren "any" kelimesinin faiz artış döngüsünün sonuna yaklaşıldığına işaret ettiğini söyledi.

Karar ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması sonrası 25 baz puan ve üzeri faiz indirimine verilen olasılık önümüzdeki Mart ayında yüzde 78, Mayısta yüzde 96’ya yükselirken yılın toplamında 100 baz puan ve daha fazla indirime %98 olasılık tanındı."

Etiketler :