Türkiye’ye kaynağı belirsiz para akışında patlama

Türkiye’ye kaynağı belirsiz para akışında patlama
2018 Aralık ayı Ödemeler Dengesi rakamları açıklandı. Aylık açık 1.4 milyar dolar olurken dikkat çeken nokta nereden geldiği belli olmayan paranın 2,8 milyar dolara ulaşması oldu

2018 Aralık ayı Ödemeler Dengesi rakamları açıklandı. Aylık açık 1.4 milyar dolar olurken dikkat çeken nokta nereden geldiği belli olmayan paranın 2,8 milyar dolara ulaşması oldu. 2018 yılı boyunca Türkiye'nin açığı 27,6 milyar dolar olurken bunun yüzde 77'si bu işte bu gizemli para tarafından karşılandı.

Merkez Bankası aralık ayı Ödemeler Dengesi rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye'nin cari denge rakamı 3 ay fazla verdikten sonra aralıkta tekrar 1.4 milyar dolar açık verdi. Yıllık açık 33 milyar dolardan 27.6 milyar dolara geriledi. Bu rakam cari açığın ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırırken azalsa bile var olan açığın finansmanının yüzde 77'sinin kaynağı belirsiz para olarak adlandırılan Net Hata Noksan kaleminden kaynaklandığı görüldü.

EKONOMİ ZORA GİRDİĞİNDE ARTIYOR

Habertürk'ten Rahim Ak'ın yazısına göre , Merkez Bankası'nın ülkeye girdiği veya çıktığı halde nereden geldiğini sadece tahmin ettiği bu tutar ekonominin zora girdiği dönemlerde genellikle artıyor. 2018'de de Net Hata ve Noksan kaleminin önceki yıl 614 milyon dolarken 21,2 milyar dolara yükseldiği gözden kaçmadı.

AÇIĞIN YÜZDE 77'SİNİ KARŞILADI

Net Hata ve Noksan kaleminden gelen para 27,6 milyar dolarlık açığın yüzde 77'sinin bu kaynağı belirsiz para tarafından finanse edildiğini ortaya koyuyor. 2018'de Türkiye dış ticaret kaynaklı 41 milyar dolar açık verdi. Hizmet gelirleri ve yatırım giderleri ile bu tutar 28,5 milyar dolara kadar indi. Geçen yıl Türkiye'ye 13.1 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldi fakat 3,6 milyar dolarlık doğrudan yatırım da çıktı. Hisse senedi ve tahvil yatırımlarını içeren portföy yatırımları tarafında yaklaşık 3 milyar dolarlık net çıkış oldu. Kredi, mevduat olarak da 10,5 milyar dolar düzeyinde azalma meydana geldi. Açığı kapatmak için Türkiye'nin rezervi de 10,4 milyar dolar azalırken açığın bir kısmı da rezervlerden karşılanmış oldu.

Etiketler :