Türkiye'nin Dev Şirketi Hindistan'a Çıkarma Yapıyor! İlgi Olduğunu Fark Ettik

Türkiye'nin Dev Şirketi Hindistan'a Çıkarma Yapıyor! İlgi Olduğunu Fark Ettik
Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, 2023'ü değerlendirirken maliyet artışı, iş gücü sorunu ve Hindistan pazarına yönelişten bahsetti.

Güral Porselen'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, Bloomberg HT'ye konuk olarak 2023 yılını değerlendirdi. Güral, "2023'ün başlangıcı umut vaat ediciydi ancak Covid19 pandemisinin yaralarını sarmak için atılan adımların ardından ülkemiz Şubat ayında bir deprem felaketiyle sarsıldı. Ukrayna-Rusya savaşı Avrupa'yı etkiledi, harcamalar azaldı ve enflasyon yükseldi. Bu süreçte maliyetler arttı, şirketler bütçelerini revize etmek zorunda kaldı, kârlılıklar düştü. Türkiye'de iş gücü bulma zorluğu, lojistik ve enerji maliyetlerindeki artışlar da sektördeki zorlukları derinleştirdi." şeklinde konuştu.

REKABETTE ZORLUK: YURTİÇİ VE YURTDIŞI PAZARLARDA FİYATLARIN YÜKSELMESİ

Güral, maliyetlerin artmasıyla birlikte Türkiye'nin rekabetçi avantajını yitirmekte olduğuna dikkat çekti. İhracat gelirlerinin büyük kısmının dövizden elde edildiğini belirten Güral, döviz kredilerine erişimde yaşanan zorlukların ve yüksek maliyetlerin sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. Güral, "Dış piyasada ve iç piyasada rekabetçi fiyatlar veremememiz sektörde zorluk yaratıyor. Fiyatlarda yaşanan yükseklik rekabeti olumsuz etkiliyor." dedi.

YENİ PAZAR ARAYIŞI: HİNDİSTAN'A YÖNELİŞ

Alternatif pazar arayışlarının önemine değinen Güral, Almanya'daki Ambiente fuarında Hindistan'ın Türkiye'ye ilgisi olduğunu fark ettiğini belirtti. Güral, "2024'te Hindistan'a yönelmeye karar verdik. Krem rengi new bone china ürünlerine olan ilgiyi göz önünde bulundurarak Türkiye'nin bu pazarda kendine yeni bir yer edinebileceğini düşünüyoruz. Ancak bu süreçte navlun fiyatlarının ve lojistik zorlukların çözülmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

ZARARDAN KÂR ETME MÜCADELESİ: İÇ PAZARDA DARALMA BEKLENTİSİ

Güral, iç pazarda daralma beklentisi olduğunu ve bu daralmanın kademeli olacağını öngördüklerini ifade etti. Online satışlarda yaşanan değişimlere dikkat çeken Güral, "Zarardan kâr etme mücadelesi veriyoruz. Fiyat artışlarını yansıtmak zorundayız ancak bunu tam olarak gerçekleştiremiyoruz." dedi.

ENERJİ YATIRIMLARI: KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETMEK ÖNEMLİ

Güneş enerjisi yatırımlarının sektördeki önemine değinen Güral, "Avrupa'ya ihracatı sürdürebilmek için enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla güneş enerjisi yatırımlarına yöneliyoruz. Bu yılın ilk yarısında Kütahya OSB'deki fabrikamızda 29 megawatt gücünde bir güneş enerjisi yatırımı yapmayı planlıyoruz. Kendi enerjimizi üretmek işletmemiz için kritik bir öneme sahip." açıklamasında bulundu.

Etiketler :