Türkiye'den Kripto Varlıklar İçin Devrim Niteliğinde Düzenleme: İşte Yeni Kurallar ve Detaylar!

Türkiye'den Kripto Varlıklar İçin Devrim Niteliğinde Düzenleme: İşte Yeni Kurallar ve Detaylar!
Türkiye, kripto varlıkları düzenlemek için Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklikler öngören bir kanun teklifi sunuyor. Uluslararası çabalara paralel olarak, düzenlemeler kripto varlık hizmet sağlayıcılarını lisanslama ve vergilendirme konularında detaylı kurallar getiriyor.

Türkiye, kripto varlıkların düzenlenmesi konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Son olarak TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle, Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklikler öngörülüyor. Kanun teklifi, kripto varlıkların tanımını içeriyor ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenleyici olarak belirlenmesini sağlıyor.

ULUSLARARASI UYUM ARAYIŞI DEVAM EDİYOR

Kanun teklifinin gerekçesinde, uluslararası düzeyde kripto varlıkların düzenlenmesi için çaba harcanması vurgulanıyor. Bu çabalardan biri de AB'nin kabul ettiği "Kripto Varlık Piyasasına İlişkin İlk Yasal Çerçeve" (MICA) olarak biliniyor. MICA ile AB genelinde kripto varlıkların düzenlenmesi ve yatırımcıların korunması hedefleniyor.

2021/11/02/kripto-para-yatirim.jpg

KURULA GENİŞ YETKİLER VERİLİYOR

Kanun teklifiyle Sermaye Piyasası Kurulu'na, kripto varlıkların sınıflandırılması ve düzenlenmesi konusunda geniş yetkiler veriliyor. Bu düzenlemeler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının lisans alması ve faaliyet göstermesi için de önemli kurallar getiriyor.

VERGİLENDİRMEDE YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR

Kripto varlıklardan elde edilen kazançların vergilendirilmesi de kanun teklifinde yer alıyor. Türkiye'de kripto varlıklar, "gayri maddi varlık" olarak tanımlanıyor ve vergi mevzuatına dahil ediliyor. Ancak kripto varlık tanımının netleştirilmemesi vergilendirmede bazı zorluklara yol açabilir.