Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Manisa ise ihracatta erkenci ürün yetiştirmenin avantajını yaşıyor. Kirazın en erken yetiştiği bölgeler Şehzadeler'de mayıs ayında hasat edilen ihracatlık kirazlar, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ihracat pazarlarına ulaştırıldı.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, AA muhabirine, Manisa'da 91 bin 300 dekar kiraz üretim alanında yıllık ortalama 45 bin ton kiraz üretildiğini söyledi.
Manisa'nın Türkiye'nin kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Öztürk, şunları kaydetti:
"Miktar anlamında en büyük üretici olmasak da bizim en önemli özelliğimiz Kuzey Yarımküre'nin açık alanda ilk kirazını çıkarıyoruz ve bu çok katma değerli bir ürün olarak ihracata konu oluyor. Manisa'da 15 Nisan'da başlayan kiraz hasat sezonu ağustos ayına kadar sürüyor. Bu hasat periyodunun tamamında kirazlar ihracatta özellikle zor pazar olarak nitelenen Almanya gibi Avrupa Birliği ülkeleriyle buluşuyor. Son günlerde Almanya'ya kiraz ihracatında ciddi bir artış gözlemliyoruz. Özellikle ihracatçılarımız, şampiyonanın (EURO 2024) kiraz satışına olumlu etkilerinin olduğunu ifade ediyorlar."
Hasadın devam ettiği Demirci ilçesinden aldığı kirazı dış pazara sunan Ramazan Erdoğan, ihracatta çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade etti.
Bölgeden aldıkları kiraz Almanya başta olmak üzere, İngiltere, Norveç, Fransa, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine gönderdiklerini anlatan Erdoğan, "Kirazın yoğunluk bölgesi bu sene Almanya oldu. Çoğunlukla Almanya'daki marketlerle çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.