Temu uygulaması ABD pazarında da ses getiriyor

Temu uygulaması ABD pazarında da ses getiriyor
E-ticaret uygulaması Temu, Çinli şirketlerin yetkililer tarafından daha yakından incelendiği bir dönemde ABD'de üst üste ikinci yıl iOS indirmelerinde zirveye yerleşti.

CNBC, Çinli PDD Holdings'e ait olan Temu'nun, Apple'ın ABD iOS mağazasında en çok indirilen ücretsiz uygulamalar listesinin başında yer aldığını ve Çin uygulamalarının dünyanın en büyük tüketici pazarında elde ettiği büyük başarının altını çizdiğini belirtti.

ByteDance'ın TikTok'u, ABD'de faaliyet göstermeye devam etme konusundaki şüphelere rağmen üçüncü sırada yer alırken, Temu'nun rakibi hızlı moda devi Shein ise 12. oldu. StatCounter'a göre Apple'ın iOS'u şu anda ABD cep telefonu pazarının %56'sını oluşturuyor.

AMAZON'UN ÜZERİNDE BASKI

Çin'den ucuz mal teslim eden Temu hizmeti, ABD pazarına ilk olarak 2022'de girdi. Yerel pazarı kasıp kavurdu ve e-ticaretin ağır siklet Amazon'un üzerinde baskı yarattı.

maxresdefault.jpg

Ancak Çinli şirket, ABD yetkililerinin artan incelemeleriyle ve yeni gelen Trump yönetiminin artırmayı vaat ettiği tarifelerin getirdiği risklerle karşı karşıya.

Temu ve Shein gibi e-ticaret hizmetleri Amerikalı tüketicileri ucuz ürünler ve agresif reklamlarla cezbederken, Washington'un da dikkatini çekti.

Eylül ayında Biden yönetimi, Shein ve Temu gibi şirketler tarafından uzun süredir devam eden "de minimis" hükmünün "aşırı kullanımını ve kötüye kullanılmasını" engellemeyi amaçlayan yeni bir öneri duyurdu. Bu hüküm, değeri 800 doların altında olan bazı gönderilerin ithalat vergisinden muaf tutulmasına olanak tanıyor.

Uzmanlar, Temu ve Shein'in "de minimis" vergi muafiyetini kaybetmeleri halinde, bunun fiyatlarını artırabileceğini ve Çinli şirketlerin rekabet gücünü azaltabileceğini söylüyor.

ÇİN'DEN GELEN MALLARA YENİ VERGİ ÖNLEMİ

Donald Trump'ın yaklaşan Beyaz Saray'a dönüşü, yeni bir belirsizlik katmanı daha ekliyor; zira gelecek dönem başkanı, Çin'den yapılan ithalatın durdurulmasını kampanyasının ana odak noktası haline getirdi. Trump, Çin'den gelen mallara yüzde 60 ila yüzde 100 arasında gümrük vergisi teklif etti ancak tehdidini yerine getirip getirmeyeceği belli değil.

telefon-alisveris.webp

Çin ithalatının iç pazarlarına taşmasından endişe duyanlar yalnızca ABD'li yetkililer değil. Güneydoğu Asya'da Vietnam ve Endonezya gibi ülkeler Çin mallarına bir dizi anti-damping vergisi uygularken, Tayland yakın zamanda ucuz ithalatı izlemeye yönelik önlemler duyurdu.

Bu ayın başlarında Vietnam, Çinli şirketin yerel bir temsilcilik ofisi kurmasından sadece iki ay sonra Temu'nun ülkede faaliyet göstermesini yasakladı.

Cuma günü yayınlanan bir tahmin raporunda Nomura'nın ekonomi ekibi, "de minimis" kuralındaki değişikliklerin Trump yönetimi için önemli bir ticaret önceliği olmasını, belki de tarifelerin artırılmasından sonra ikinci sırada olmasını bekliyor.

Raporda, "Bu, Çin'in 2025'te ABD'ye ihracatı açısından bir başka büyük risk teşkil ediyor" denildi. Nomura, ABD'nin Çin'den yapılan tüm "de minimis" ithalatlara yönelik yasağının, Asya ülkesinin yıllık ihracat artışını %1,3 oranında ve GSYİH büyümesini %0,2 oranında azaltabileceğini tahmin ediyor.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi