KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMA
* Hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç veya engelli bakım yükümlülüğü bulunan memurlar bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla yazılı başvuruda bulunmaları üzerine, yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde kanuni çalışma sürelerinden daha az süreyle çalışmalarını yürütebilecek.
* Bu çalışma şeklinde çalışma saatleri kalıcı bir şekilde azaltılabildiği gibi geçici süreli de azaltılabilecek.
* Memurlar anne, baba, eş, çocuk veya kardeşlerinin kaza veya geçirdiği bir hastalık neticesinde belirli bir süre tedaviye ihtiyaç duyması nedeniyle ya da yaşlı ve bakıma muhtaç anne veya babaları için yılda en fazla 2 ay süreyle günde 5 saat çalışabilecek.
* İlgili mevzuatına göre alınmış geçerli engelli sağlık kurulu raporuna göre;
a) % 40 ile % 90 arasında engellilik oranına sahip bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş veya çocukları bulunan ve memurlar günde 6 saat süreyle,
b) % 90 ve üzerinde engellilik oranına sahip bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş veya çocukları bulunan memurlar günde 5 saat süreyle çalışabilecek.
* Memurlar çalışma sürelerini, öğle dinlenme süresinde de çalışarak tamamlayabilecek.
* Kısmi zamanlı çalışma şeklinde çalışılacak sürelerin gün içerisindeki dağılımını memurun tercihi dikkate alınarak yetkili amir belirleyecek.
* Kanuni günlük çalışma süresinin 1 saat öncesi ile öğle dinlenme arasının başlangıcı veya öğle dinlenme arasının bitişi ile kanuni günlük çalışma süresinin bitişinin 1 saat sonrası arasında olmak kaydıyla memurun günlük çalışma süresine ilişkin iki tercih hakkı bulunmakta.
* Aynı kişiye ait sağlık kurulu raporuna istinaden kısmi zamanlı çalışma hakkından yalnız bir memur faydalanabilecek
* Kısmi zamanlı çalışan memurular, durumlarının devam ettiğini gösteren belgeleri her yıl Ocak ayı içerisinde kurumlarına vermek zorunda olacak.
* Kısmi zamanlı çalışan memurların yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeleri hariç mali haklar ile sosyal yardımları ile özlük haklarına dokunulmayacak.
AKADEMİK EĞİTİM AMAÇLI ÇALIŞMA
* Memurlara üniversitelerde veya eğitim enstitülerinde yüksek lisans veya doktora eğitimleri için eğitim süresiyle sınırlı olmak üzere, durumlarını belgelendirmek ve yazılı başvuru yapmak kaydıyla haftada en fazla 3 gün günde 2 saat veya haftada en fazla 2 gün günde 3 saate kadar izin verilir.
* Telafi edilecek çalışma saatleri kanuni günlük çalışma süresinin başlama saatinden 2 saat önce başlayacak ve bitme saatinden 3 saat sonra sona erecek. Öğle dinlenme süresi yetkili amirin onayı ile izinlerin telafisi için kullanılabilecek.
* Akademik eğitimli çalışmada verilen izin ve telafi saatlerine ilişkin memurun iki tercih hakkı olacak:
a) 2/6: Günde 2 saat haftada 3 güne kadar toplam 6 saat iznin verildiği, diğer 2 gün içinde günde 3 saate kadar çalışılarak izinlerin telafi edildiği çalışma şekli.
b) 3/6: Günde 3 saat, haftada 2 güne kadar iznin verildiği, diğer 3 gün içinde günde 2 saate kadar çalışılarak izinlerin telafi edildiği çalışma şekli.