Tarım sektörü büyümedi, gıdada yeni zamlar kapıda

Tarım sektörü büyümedi, gıdada yeni zamlar kapıda
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3 olarak açıklanan büyüme, tarım sektörüne yansımadı. Türkiye, son aylarda gıda ürünlerine ardı ardına gelen zamlarla sarsılırken, ocak-mart döneminde tarımda sadece yüzde 0.9 olarak gerçekleşen büyümenin yeni fiyat artışlarının habercisi olduğu belirtiliyor.

20 yıllık AKP iktidarında tarım sektörünün milli gelirdeki payı hızla azalırken, yılın ilk çeyreğinde sadece yüzde 0.9 büyüme kaydeden tarım sektöründe yeni zamların kapıda olduğu belirtiliyor. CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, ocak-mart döneminde tarımda yüzde 0.9 olarak açıklanan büyüme rakamının 2017 yılından bu yana kaydedilen en kötü rakam olduğunu belirterek, “Tek adam sistemi daha önceki AKP hükümetlerinden bile daha kötü bir performans sergiledi. Tek adam yönetiminde ülke ve çiftçi zarar gördü” dedi.

orhan-saribal.jpg

Çiftçinin milli gelirden aldığı pay 24 yılın en düşüğü

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) içinde tarımın payının yüzde 2.5’e düştüğünü ifade eden Sarıbal, “Bu, 1998 yılından itibaren çiftçinin milli gelirden aldığı en düşük pay olarak tarihe geçti. Çiftçimiz 24 yıl önceki durumdan daha kötü hale geldi” diye konuştu.

Düşük tarımsal büyüme ve GSYH içinde tarımın azalmasının tarımsal hasılaya etki ettiğini vurgulayan Sarıbal, “2022 yılının ilk çeyreğinde tarımsal hasılamız geçen yılın aynı dönemine göre %13 azalarak 4.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 2004 yılından sonraki en düşük değeridir. Çiftçimizin gelirinin dolar bazında düştüğünün en büyük göstergesidir. Çiftçi para kazanamıyor” dedi.

TÜİK rakamları makyajlıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamları manipüle ve makyajlama çabalarına rağmen tarım sektöründe yaşanan acı gerçeğin ortaya konmasını engelleyemediğini ifade eden Sarıbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarımda büyüme, GSYH içinde tarımın payı ve tarımsal hasıla rakamları bize çiftçinin ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olduğunu gösteriyor. Tarım sektörü diğer sektörlere benzemez. Çiftçi üretmezse soframıza gıda nasıl gelecek? Çiftçimizin tarımdan uzaklaşmasını hızlandıran bu veriler, bir an önce tarımsal girdilerde tedbirler alınarak desteklemelerin artırılarak ödenmesini gerekmektedir.”