Sosyal medyayı sallayan paylaşım: İşte 60 liralık kıymanın adresi

Sosyal medyayı sallayan paylaşım: İşte 60 liralık kıymanın adresi
TÜİK'in açıklamalarını eleştiren Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ucuz etin nereden alınabileceğini açıkladı.

'Talimatla değil resmi verilerle hesaplama yaptığını' açıklayan TÜİK ekonomistlerin hedefi oldu. Son bir yılda dana etine yüzde 120, tavuk etine de yüzde 250 zam geldi. Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu zamlara gönderme yaparak 'Neymiş efendim kıyma 140 lira olmuş. İlla kasaptan alman şart mı? TÜİK'ten al orada 60 lira' ifadesini kullandı.



TÜİK'ten 'talimatla istatistik' eleştirilerine yanıt

Açıklanan istatistiklere ilişkin eleştirilere yanıt veren TÜİK Başkanı Çetinkaya, "Kurumumuzca üretilen resmi istatistikler herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya tahminlerine göre değil, kurumun sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile geçerli uluslararası yöntemler kullanılarak bağımsız olarak hesaplanmakta ve ilan edilmektedir" dedi.

Çetinkaya, TÜİK'in kuruluşunun 96'ncı yıl dönümü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu. Açıklanan istatistiklere ilişkin eleştirilere yanıt veren Çetinkaya, istatistiklerin herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimatına göre şekillenmediğini savundu.

İki günde iki zam

27.11.2021 tarihinde, toptancının dana karkası perakende esnafına kilosu 49 liraya verirken, 29.12.2021 de 61 liraya çıktı. Ocak ile Mart 2022 arasında et fiyatları toptanda yüzde 20-25 oranındaki artışla 80-85 lira bandına geldi. Bugün de yapılan yeni zamla, dana karkasın kilosu 90 liraya ulaşırken 31 Mart itibariyle yeni fiyatlar geçerli olacak. Perakendedeki mevcut fiyatların üzerine 10-15 lira civarı zam olarak yansıyacak.

'Kıymada 110 lira civarında kemiksiz maliyet var'

Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ karkas et üzerindeki maliyete dikkat çekerek, "Türkiye'de karkas fiyatı var ve bunun üzerinde bir maliyet yükü var. Bu maliyet yükü karşılığında Nihat Bey'in söylediği fiyatlara satış mümkün değil." dedi.

Yalçındağ, "Büyük şehirlerde gövde et olarak alıp satıyoruz, bunun bize maliyeti bahsedilenin çok üzerinde. Pirzola 130 TL deniyor. Yapılmamış haliyle buyursun gelsin biz kendisine o fiyattan verelim. Yapıldıktan sonra yüzde 40 kemik firesi çıkıyor. Bunu yapıldıktan sonra tam kilogram olarak tarttığımızda daha yüksek paralara satmak zorundayız. Kıyma, kuşbaşı 110-120 tl civarında kemiksiz et maliyetimiz var. Bir takım etler pahalıya satılıyor, doğrudur ancak bu etlerin karkas üzerinde payı sadece yüzde 7.5. Vatandaşın en çok talep ettiği et kıyma ve kuşbaşı.Biz bunu en düşük ölçüde tutmaya azami gayret gösteriyoruz. Bizim hedef gösterilmemizin manası yok." ifadelerini kullandı.

'Et ve Süt Kurumu görev zararı yazıyor'

Yalçındağ firenin yanı sıra etin satıldığı iş yerinin kira, elektrik ve personel giderlerine de dikkat çekerek kamu kurumlarıyla maliyetlerin muhasebesini yaptıklarını ve fiyatların maliyet çerçevesinde olduğunu söyledi ve esnafın suçlamaları hak etmediğini belirtti.

Yalçındağ, "İşimizden geçinmek istiyoruz, bizim mal aldığımız insanlar da işlerinden geçinsinler. Bizim tek arzumuz bu. Haksız yere suçlanmaya karşıyız." şeklinde konuşurken "Biz zarar ettiğimizde bunu karşılayacak merci yok. Et ve Süt Kurumu daha ucuza satıyor ama görev zararı olarak Hazinece bu karşılanıyor. Yıllık 1 milyar TL civarında bir zararları söz konusu." değerlendirmesinde bulundu

Sektör temsilcileri ithalatın çözüm olmadığına dikkat çekerek, kredi miktarlarının revize edilmesini ve devletin çiftçinin yanında durarak hayvanı kestirmeden yeme erişimini kolaylaştırmasını gerekliliğine dikkat çekiyor.