Son dakika EYT kabul edildi mi? EYT şartları neler? EYT ne zaman Resmi Gazete'de yayınlanacak? EYT e-devlet sorgulama ekranı
Meclis Genel Kurulu'nda dün (28 Şubat) milyonlarca EYT'linin merakla beklediği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) TBMM'de kabul edildi.
Düzenlemeden yararlanacak olan EYT şartlarını ve EYT ne zaman Resmi gazetede yayınlanacak sorusunun yanıtını merak ediyor. İşte, 2023 EYT emeklilik şartları...
EYT kabul edildi mi? EYT yasalaştı mı?
EYT teklifi dün TBMM Genel Kurul’da bulunan AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Partili 395 milletvekilinin oybirliğiyle kabul edildi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar, yaşa bakılmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi koşulunu yerine getirerek emekli olabilecekler.
EYT şartları neler?
8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesindeki şartlar emeklilik için yaş şartı olmaksızın uygulanacak. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar kapsamda olacak.
SSK EYT emeklilik şartlar şu şekilde;
5.000 gün primi tamamlamak,
Erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresini doldurmak
Bağ-Kur EYT şartları ise şu şekilde;
Erkeklerde 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi
Kadınlarda 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi şartlarını sağlayan vatandaşlar emeklilik başvurularını yapacak.
Aynı şartlar Emekli Sandığı için de geçerli sayılacak.
EYT ne zaman Resmi Gazete'de yayıNlanacak?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Meclis Genel Kurulu'nda öncelikli olarak emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili teklif ele alındı.
Meclis Genel Kurulu'nda oylanıp yasalaşan EYT'nin Erdoğan'ın imzasıyla bu hafta içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
EYT'nin yürürlüğe girmesi sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklayacağı detaylı genelge ile merak edilen tüm sorular yanıt bulacak.
EYT e-devlet sorgulama nasıl yapılır?
EYT’lilerin emeklilik dilekçelerini e-Devlet üzerinden yapabilmeleri amacıyla gerekli altyapı hazırlandı. EYT’liler, sosyal güvenlik merkezlerine gitmeden emeklilik başvurularını yapabilecekleri gibi, emeklilik ile ilgili tüm işlemleri de buradan takip edebilecekler.
Dört maddeden oluşan teklifin gerekçesinde, 9 Eylül 1999 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4447 Sayılı Kanun ile yaş ve prim ödeme gün sayısı koşullarının işe başlangıç tarihlerine göre kademelendirildiği vurgulandı.
Yapılan düzenleme ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların ve 9 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlamakla birlikte borçlanma ile sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999 ve öncesine taşıyanların “mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma koşullarından yaş şartının kaldırılmasının” amaçlandığı belirtildi.
Teklifin ayrıntıları
SSK’lı EYT’liler, sigorta başlangıç tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim gününü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuşlarsa hemen emekli olabilecekler.
Emekli sandığı ve BAĞ-KUR’lu EYT’liler ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü doldurmuşlar ise yasa çıktığı andan itibaren emeklilik dilekçesi verebilecekler.