Selin Sayek Böke: Stagflasyon kapıda
CHP milletvekili Selin Sayek Böke, stagflasyon yaşanabileceğini belirtti. Böke, "Acı reçetenin hem yavaşlayan ekonomide artacak işsizlik ve iflas tehditleriyle, hem de buna rağmen sürekli artacak hayat pahalılığı yüküyle çalışanlara, KOBİ’ye, esnafa, bu halkın yüzde 99’una yükleneceğinin habercisi" dedi.
Ekonomist ve CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Twitter hesabından yaptığı açıklamada elektrik ve doğal gaza yapılan zamları değerlendirdi. Zamların devam edeceğini belirten Böke, açlık bin 773 liraya yükseldiğini ve zamlardan en çok asgari ücretlilerin etkilendiğini kaydetti.
‘ACI REÇETE HALKIN YÜZDE 99’UNA YÜKLENECEK’
“Durgunluk ve hayat pahalılığı bir arada” diyen Böke, “Stagflasyon kapıda. Acı reçetenin hem yavaşlayan ekonomide artacak işsizlik ve iflas tehditleriyle, hem de buna rağmen sürekli artacak hayat pahalılığı yüküyle çalışanlara, KOBİ’ye, esnafa, bu halkın yüzde 99’una yükleneceğinin habercisi” ifadelerini kullandı.
‘ENFLASYON YÜZDE 20 OLACAK AMA ÜCRETLERİMİZ YÜZDE 5 ARTACAK’
Yıl sonunda enflasyonun yüzde 20 olacağının tahmin edildiğini ifade eden Böke, şöyle devam etti:
“Merkez Bankası, ‘ücretlerin geçmişe endekslemeyi azaltacak şekilde büyük ölçüde enflasyon hedefleri ile uyumlu olarak belirleneceğini varsaydık’ diyor. Yıl sonu enflasyon yüzde 20’lere yakın olacak. Oysa hedef yüzde 5. Yani soframız, kiramız, ulaşımımız yüzde 20 pahalanacak ama ücretlerimiz yüzde 5 artacak! Azalan reel ücretler, ortaya çıkacak yoksullaşma acı reçetenin parçası.”
1. Türkiye ekonomisi Saray rejimiyle sert inişe geçiyor. Saray reçetesinin acı olacağı açık! Zamlar, vergiler, azalan ücretler, artan hayat pahalılığı ve işsizlik! Bugün yaşanan bu acı reçetenin başlangıcı.
— Selin Sayek-Böke?? (@selinsayekboke) August 1, 2018
3. Vergiler artacak. Benzine 22, motorine 14 kuruş zam geldi ama bu zamlar – bugün -- ÖTV’den karşılandığı için pompalara – henüz – yansımadı! Yansıyacak. Çok yakında artan vergiler bakkalda, manavda, markette karşılayacak hepimizi.
— Selin Sayek-Böke?? (@selinsayekboke) August 1, 2018
5. Stagflasyon kapıda. Acı reçetenin hem yavaşlayan ekonomide artacak işsizlik ve iflas tehditleriyle, hem de buna rağmen sürekli artacak hayat pahalılığı yüküyle çalışanlara, KOBİ’ye, esnafa, bu halkın yüzde 99’una yükleneceğinin habercisi.
— Selin Sayek-Böke?? (@selinsayekboke) August 1, 2018
7. Yani soframız, kiramız, ulaşımımız yüzde 20 pahalanacak ama ücretlerimiz yüzde 5 artacak! Azalan reel ücretler, ortaya çıkacak yoksullaşma acı reçetenin parçası.
— Selin Sayek-Böke?? (@selinsayekboke) August 1, 2018
STAGFLASYON NEDİR?
Stagflasyon terimi temel olarak 1970'lerde ABD'deki kriz ortamını tanımlamak için kullanılmıştı. Kavram stagnant (durgun) ve inflation (enflasyon) kavramlarının birleştirilmesiyle türetilmiştir.
Buradan da anlaşılacağı gibi bir ekonomide enflasyon ile durgunluğun beraber izlendiği dönemleri anlatmak için bu kavram kullanılır.
Stagflasyon süreci boyunca işsizlik rakamları yükselmeye devam ederken, ekonomik büyüme yaratılamaması ve enflasyon rakamlarının da sürekli yüksek devam etmesi ülke ekonomisi için sağlıksız bir durum oluşturmaktadır.
Politika seti olarak ekonomik krizlerin başa çıkılması zor olanlarından birisi budur. Stagflasyon dönemlerinde da bir yandan enflasyonla mücadele edecek bir yandan da ekonomiyi canlandıracak bir ekonomi politikası gerekiyor.
Ekonomistlere göre bu durum pek kolay çözülecek bir durum değil. Çünkü bu iki politika genelde birbiriyle çelişen politikalardır.
ABD'DE KRİZİ ANLATMAK İÇİN KULLANILMIŞTI
Stagflasyon esas olarak 1970’li yıllarda ABD’deki krizi tanımlamak için kullanılmıştı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri İsrail'in Filistin'i işgalini protesto etmek için petrol üretimini kısmış, o dönem giderek büyüyen petrol talebi karşılanamamış, bu durumda enflasyonu artırıp büyümeyi yavaşlatmıştı. Enflasyon oranı, o dönemki ABD Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker'ın faiz oranlarını yeniden canlandırdığı 1980'e kadar yüzde 13,5 oranındaydı.
BusinessHT