Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa’ya bedeli ağır oldu: Enerji desteği 500 milyar euroyu aştı

Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa’ya bedeli ağır oldu: Enerji desteği 500 milyar euroyu aştı
Rusya’ya uyguladıkları yaptırımların karşılığında doğalgaz fiyatlarının yükselmesi ve kesinti tehlikesiyle karşı karşıya kalan Avrupa ülkeleri, bu kış enerji faturaları artacak vatandaşlarına ardı ardına destek yağdırıyor. İngiltere 172 milyar dolarlık destek paketi açıklarken, tüm Avrupa’nın vatandaşlarına yapacağı yardım şimdiden 500 milyar euroyu geçti.

Birleşik Krallık perşembe günü hane halkları ve işletmeler için enerji faturalarını sübvanse etme planlarını doğrulayarak, Rusya'nın gaz arzını kesmesiyle ekonomilerini bu kış donmaktan korumak için maliyetli bir yarışla diğer Avrupa hükümetlerine katıldı.

Analistler, İngiltere'nin enerji faturalarını sabitleme planının maliyetinin 150 milyar sterline (172 milyar dolar) ulaşabileceğini söylüyor. Almanya, Avusturya ve diğer AB hükümetlerinin yakın zamanda yaptıkları benzer açıklamalara eklendiğinde, bölgenin artan fiyatların acısını çekme faturası şimdiden 500 milyar euroyu (500 milyar dolar) geçiyor.

İngiltere yıllık faturayı 2.500 sterlinde sabitledi

İngiltere’nin açıkladığı plana göre, ekim ayından itibaren İngiltere’de her hane gelecek 2 yıl boyunca enerji için yılda en fazla 2.500 sterlin (2.880 dolar) ödeyecek. Hükümet ayrıca önümüzdeki 6 ay ve muhtemelen daha uzun bir süre boyunca işletmeleri, hayır kurumlarını ve kamu sektörü kuruluşlarını enerji maliyetleri konusunda destekleyecek.

Berenberg bankası analistlerinden Salomon Fiedler, "Program özellikle en muhtaçları hedef almadığı ve daha geniş tabanlı olduğu için nispeten pahalı olacak. Hane halkına yönelik destek paketi yaklaşık 100 milyar sterline (Birleşik Krallık GSYİH'sinin yüzde 4'ünden fazlası) mal olabilir. İşletmeler için alınacak ilave tedbirler toplam faturayı yaklaşık 150 milyar sterline çıkarabilir" dedi.

Uzmanlar, İngilizlerin bu desteğe şiddetle ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor. Halihazırda ortalama yıllık hane halkı enerji faturası bu yıl yüzde 54 artarak 1.971 sterline (2.263 dolar) ulaştı. Fiyatları sınırlandırmaya yönelik yeni plan olmasaydı, faturalar ekim ayında 3.500 sterlinin üzerine çıkacak ve gelecek yılın başlarında daha da yükselecekti. İşletmeler daha da büyük artışlarla karşı karşıyaydı ve birçoğu kışı atlatamayacakları konusunda hükümet yetkililerini uyarmıştı.

‘Yapmasaydık maliyeti daha ağır olurdu’

Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, yaptığı açıklamada "Eylemsizliğin bedeli bu müdahalenin maliyetinden çok daha büyük olurdu" dedi. Parlamentoda önlemleri açıklayan Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss, önlemlerin faturasını karşılamak için enerji şirketlerinin yüksek kârlarına yeni bir "talih kuşu vergisi" koyulacağı iddialarını yine reddetti. Bunun yerine, hükümet muhtemelen faturaları sübvanse etmek için devlet borçlanmasını artırmak zorunda kalacak.

Bu planın, ülkenin mali durumunun sürdürülemez bir yola girdiğinden endişe eden yatırımcıları ürküteceğinden korkuluyor. Ağır borçlanmanın, yatırımcıları halihazırda 37 yılın en düşük seviyesine gerilemiş olan sterlini terk etmeye ikna ederek fiyatları daha da yukarı çekebileceğinden endişe ediliyor.

500 milyar dolarlık müdahale

Merkezi Brüksel'de bulunan bir düşünce kuruluşu olan Bruegel, geçen ay Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık'ın tüketicileri yüksek enerji fiyatlarından korumak için şimdiden 280 milyar euro (280 milyar dolar) taahhüt ettiğini açıkladı.

Analiz, küresel enerji fiyatlarının yükselmeye başladığı Eylül 2021 ile bu yılın temmuz ayı arasında yapılan harcama taahhütlerini içeriyor. Bunlar arasında diğer hayat pahalılığı baskılarına yardımcı olmak için alınan önlemler de yer alıyor.

Bruegel araştırma analisti Giovanni Sgaravatti CNN Business'a yaptığı açıklamada, desteğin büyük kısmının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal emri vererek doğalgaz ve petrol fiyatlarının yükselmesine neden olduğu şubat sonundan bu yana geldiğini söyledi.

Avrupa ülkeleri ardı ardına paket açıkladı

Pazar günü Alman hükümeti, hane halkı ve işletmelerin enerji maliyetlerini karşılamalarına yardımcı olmak için 65 milyar euroluk (65 milyar dolar bir paket açıkladı. Avusturya çarşamba günü elektrik fiyatlarını aralık ayından Haziran 2024'e kadar donduracağını açıkladı. Reuters, planın 4 milyar euroya (4 milyar dolar) mal olacağını bildirdi.

Avrupa ve Birleşik Krallık, faturaları sübvanse etmek için şimdiye kadar 500 milyar eurodan (500 milyar dolar) fazla harcama sözü verdi. Ancak hükümetler, Rusya ile enerji anlaşmazlığı kızışırken daha fazlasının yapılması gerektiğinin de farkında.

Halktv.com.tr Ekonomi Servisi