Ramazan Bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak? Zam olacak mı?

Ramazan Bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak? Zam olacak mı?
Ramazan Bayram'ı yaklaşıyor. 24 haziran seçimlerinde önce hükümet, dini bayramlarda emeklilere biner lira ikramiye verileceği vaadinde bulunmuştu. Peki Ramazan Bayramı için ikramiyeler ne zaman yatacak? Zam yapılacak mı? İşte detaylar...

Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak?

Emeklilere bayram ikramiyesi bu yıl 27-31 Mayıs tarihleri arasında verilecek.

Emeklilerin bayram ikramiyesine zam yapılacak mı?

Sözcü gazetesi yazarı Sezgin Özcan konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Yasal düzenlemede bayram ikramiyelerinin bin TL olarak belirlendiğini söyleyen Sezgin Özcan, ikramiyelerin her yıl artırılacağına ilişkin herhangi bir hükmün bulunmadığını dolayısı ile yeni bir kanun çıkarılmadan artırılmasının mümkün olamadığını, bunun için bir kanunun gerekli olduğunu söyledi.

Dolar bazında eridi

Türkiye ekonomisi sancılı bir dönemden geçerken döviz kurları ve enflasyon artıyor. emeklilerin aldığı bin liralık ikramiye de artan dolar ve enflasyon karşısında eriyor. Geçen yıl emekliler ikramiyelerini 11-12 ve 13 Haziran tarihlerinde almıştı. O dönem dolar kuru 4.60 seviyesinde bulunuyordu. Emekliler, ikramiyeleri ile geçen yıl 217 dolar alabiliyordu. Bugün gelinen noktada dolar kuru 6.05 TL ve emekliler ikramiyeleri ile 165 dolar alabiliyor.

Enflasyona yenildi

Geride kalan süreçte enflasyon oranları da çok yükseldi. Yıllık enflasyonun Mayıs ayında da yüzde 20 gelmesi bekleniyor. Buna göre ikramiyelerin enflasyona yenilmemesi için bin 200 TL olması gerekiyor.

Asgari ücrete yüzde 26 zam

2019 yılında asgari, ücrete yüzde 26.05 oranında zam yapılmıştı. Bekar ve çocuksuz bir işçinin eline aylık 2 bin 20 TL geçecek. Asgari ücrete 2018 yılına göre 417 TL zam yapılmış oldu.

Yeniden değerleme 23,73

Hazine ve Maliye Bakanlığı yeniden değerleme oranını da 2019 yılı için yüzde 23,73 olarak belirlemişti. Yani değerli kağıtlara bu yıl yüzde 23.73 zam geldi.

Bayram ikramiyesi yüzde 26 artırılsın talebi

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, yaptığı açıklamada, dini bayramlar öncesi emeklilere ikramiye verilmesini uzun yıllardır dile getirdiklerini anımsatarak, bu taleplerini hükümetin geçen yıl hayata geçirmesinin kendilerini memnun ettiğini söylemişti.

Kurban ve Ramazan bayramlarında geçen sene biner lira olarak verilen ikramiyelerin yüksek enflasyon nedeniyle değer kaybına uğradığını ifade eden Ergün, ”2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'ndaki düzenlemeyle birçok ödeme yıllık bazda yüzde 26 artırıldı. Emeklilerimiz için büyük önem taşıyan ikramiyelerin de bu kapsamda iyileştirilmesi gerekmektedir. İkramiyelere en az yüzde 26 oranında yapılacak artış, emeklilerimiz için yeni bir bayram müjdesi olacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

CHP önerge verdi

CHP tarafından bin liralık bayram ikramiyesine, Cumhurbaşkanı maaşına yapılan yüzde 26'lık zammın uygulanması için Meclis'e önerge verilmiş ve İkramiyelerin bin 260 liraya çıkarılmasını istenmişti.

Etiketler :