Petrol, Ekim Ayından Beri İlk Kez 85 Doları Aştı

Petrol, Ekim Ayından Beri İlk Kez 85 Doları Aştı
ABD tipi ham petrol vadeli fiyatları, Ekim ayından bu yana ilk defa 85 dolar seviyesini aşarak yükseldi.

OPEC+'nın arz kesintileri, istikrarlı bir şekilde güçlenen piyasayı destekleyerek ABD ham petrol vadeli işlemlerini New York'ta Ekim ayından bu yana ilk kez varil başına 85 dolara taşıdı.

ABD ham petrolü vadeli kontratları yüzde 1,6 oranında yükseldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortaklarının üretim kısıtlamaları, bu yılki tüketim beklentileriyle birleşerek fiyatların yükselmesine katkı sağladı.

Orta Doğu'daki çatışmalar aynı zamanda gemi taşımacılığının güvenliğini sağlamak için küresel gemi taşımacılığının rotasını Afrika'ya yönlendirdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve ortaklarının üretim kesintilerinin grup dışından artan arzı dengelemesiyle ham petrol bu yıl yüzde 14 arttı. BloombergNEF'e göre OPEC+'nın Çarşamba günü yapılması planlanan inceleme toplantısında mevcut üretim politikasını onaylaması bekleniyor ve bu da yıl sonuna kadar açığa yol açacak.

Arz konusuna odaklanılması, Pazartesi günü petrolün ABD imalat faaliyetinin güçlü olduğunu gösteren verilerden kurtulmasına yardımcı oldu; bu veriler tahvil yatırımcılarının bu yıl Fed'in para politikasında daha az gevşeme yaptığını ve dolar göstergesinin iki ayın en yüksek seviyesine çıktığını gördü. Daha yüksek faiz oranları ve daha güçlü bir dolar normalde emtialar için düşüş eğilimi gösterir.