Nebati, ‘TL en düşük durumda, ineceği yer yok” demişti: TL'nin reel değeri 7 ayın dibinde
Reel efektif döviz kuru endeksi, geçen ay TÜFE bazında 1,05 puan azalarak 52,84'e geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan geçici verilere göre, reel efektif döviz kuru (REK) endeksi, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bazında ağustosta bir önceki aya kıyasla 1,05 puan azalarak 52,84'e indi. Endeks, temmuzda 53,89 düzeyinde bulunuyordu. Oysa Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 22 Mart'ta yaptığı konuşmada yatırımcıların çıkması için bir neden göremediğini belirterek, buna gerekçe olarak da Türk Lirası'ndaki aşırı değer kaybını göstermişti. Nebati, "Çünkü Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun" demişti.
REK, Aralık 2021'de rekor düşük seviyeye inmişti
REK, ocak ayında 52,07 olarak ölçülmüştü. Aralık 2021'deki kur şoku sırasında ise 48,10 ile rekor düşük seviyeye gerilemişti. Bu dönemde yurt içi üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) bazında reel efektif döviz kuru endeksi de 1,07 puan azalışla 84,45'ten 83,38'e geriledi. Türk Lirası’nın değeri, ağustosta 2021'in aynı ayına göre TÜFE bazında 9,33 puan azalırken, Yİ-ÜFE bazında ise 3,95 puan arttı.
Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirası’nın ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak REK'e ulaşılıyor.
REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.