Piyasalarda Altın Rüzgarı Esiyor! Altın Liderliğini İlan Etti: Enflasyona Karşı Kazançlı Çıkanlar Belli Oldu

Piyasalarda Altın Rüzgarı Esiyor! Altın Liderliğini İlan Etti: Enflasyona Karşı Kazançlı Çıkanlar Belli Oldu
TÜİK'in verilerine göre Mart ayında en yüksek reel getiriyi yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 11,43, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 11,57 oranlarıyla külçe altın sağladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mart 2024 dönemine ait Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları açıklandı. Aylık bazda en yüksek reel getiri altın yatırımında gerçekleşti. İşte detaylar:

Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 11,43, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 11,57 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro yüzde 1,42 ve dolar yüzde 0,72 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,48, BIST 100 endeksi yüzde 4,46 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 5,04 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde; Euro yüzde 1,55, dolar yüzde 0,84 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,36, BIST 100 endeksi yüzde 4,34 ve DİBS yüzde 4,92 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Üç aylık, altı aylık ve yıllık bazda da külçe altının en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olduğu belirtildi. Özellikle yıllık bazda külçe altın yüzde 32,98 oranında reel getiri sağladı.

Ancak, DİBS'in yıllık bazda Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına yüzde 49,38 oranında kaybettirdiği görüldü. TÜFE ile indirgendiğinde ise DİBS yüzde 54,50 oranında kaybettirdi.

Etiketler :