Mustafa Sönmez: Keyfi bir rejimle hiçbir yere varılmaz, topyekun bir dönüşüm gerekiyor
Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından İktisatçı ve yazar Mustafa Sönmez ile "Konut Krizi: Nereden Nereye?" sunumu gerçekleştirildi. Sönmez sunumda inşaat sektörünün ekonomiyi krize sürüklediğini, ekonomik krizden çıkmanın yolunun toplumsal, siyasi ve ideolojik krizden çıkmaktan geçtiğini ifade etti. Sönmez “Yargı ve ekonomi reformlarıyla ekonomik krizden çıkılamaz. Öncelikle bir hukuk devleti olması ve yargının yeniden yapılandırılması gerekiyor. Keyfi bir rejimle hiçbir yere varılmaz. Topyekun bir dönüşüm gerekiyor” dedi.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi çalışmaları kapsamında iktisatçı ve yazar Mustafa Sönmez ile son yılların konut istatistiklerinin mercek altına alındığı ve konut krizinin tartışmaya açtı.
Sunuma Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu ve Songül Üzgün katıldı.
Sunumun açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,
“İktisatçı, yazar Mustafa Sönmez’le bu süreci değerlendireceğiz. Ekonomik krizde en çok etkilenen sektörlerden birisi inşaat. Konut satışları düştü. Belki de önümüzdeki en tartışmalı durum, ekonomik krizle birlikte konut krizi olacak” dedi.
İktisatçı ve yazar Mustafa Sönmez, "Konut Krizi: Nereden Nereye?" başlıklı sunumunda konut krizinin Türkiye’de ekonomik krize dönüş sürecini anlattı.
"İnşaat sektöründe 550 bine yakın insan işsiz kaldı"
İnşaat sektörünün AKP iktidarı ile birlikte nasıl bir büyüme sürecini yaşadığını verilerle ortaya koyan iktisatçı yazar Mustafa Sönmez, şunları söyledi:
“Konut yatırımları ve konut satışları düştü. İnşaat sektörü yavaşlayınca inşaata girdi sağlayan sektörlerde de çok ciddi yavaşlama başladı. İnşaat ekonomiyi krize sürükledi. 2018’de ekonomideki küçülme ilk olarak inşaatta başladı, 2019 çok sert bir şekilde düştü. İstihdamda da çok ciddi düşüşler yaşandı. İnşaat sektöründe çalışanlar işsizlik arttı. İnşaat sektöründe 550 bine yakın insan işsiz kaldı. Ruhsatlar ve iskanlar azaldı. 2018 yılında konut yatırımlarında bir düşüşler başladı. 2019’un 3. çeyreğinde bir küçük artış gözüküyor ancak kalıcı olacağını sanmıyoruz. Bu da merkez bankası konut kredi faizlerini düşürmesinden kaynaklı yaşandı. Ekonomiyi canlandırmak için yine konut üzerinden yapılmaya çalışılıyor. Faizleri indirmeye insanları konut almaya yönlendirilmek isteniyor. Biraz kıpırtı oldu ama bu konut yatırımına döner mi? Bunun ipuçlarını göremiyoruz. Tersine 2020 faizlerin tekrar yükselme ihtimali var. Hazine 2020 yılında çok önemli bir dış borç ödeme takvimine sahip. Faizleri indirilmesi bir yana hazine 2020 yılında bankalardan kendisi için borç isteyecek. Tarımda iyileşme olmadığı için gıda enflasyonu devam edecek. Dövizde ise çok büyük bir güvensizlik var. İnsanlar dövizde düşmeler de olsa da istikrarsız ortam nedeniyle dövizlerini bozdurmuyor. Maliyet enflasyonu yaratıyor.”
2020 yılında çift enflasyon bekleniyor
Sönmez, “Konut ve inşaat üzerinden bir büyüme sürecinin olması çok zayıf bir ihtimal. Politik faktörler, uluslararası kritiklikler ekonomiyi etkilemeye devam edecek. Yargı ve ekonomi bu hale gelmişken reformlarla düzeltilemez. Konutla başlayan bir büyüme süreci son 1,2 yıldır bir küçülme sürecine dönüştü” dedi.
Ekonomik krizden çıkmanın yolunun toplumsal, siyasi ve ideolojik krizden çıkmak olduğunu belirten Sönmez, “Ekonomik reformlarla bu krizden çıkılamaz. Öncelikle bir hukuk devleti olması ve yargının yeniden yapılandırılması gerekiyor. Ülke büyük bir anormallik yaşıyor. Normallik ve topyekun bir dönüşüm gerekiyor. Keyfi bir rejimle hiçbir yere varılmaz. Topyekün bir inşa süreci başlamalı” diye konuştu.