Milli otomobil olarak tanıtılan projede fiyat tartışılıyor: Bu ÖTV’yle TOGG çok zor

Milli otomobil olarak tanıtılan projede fiyat tartışılıyor: Bu ÖTV’yle TOGG çok zor
Türkiye TOGG'u heyecanla beklerken, fiyatı da merak konusu. Modelin içten yanmalı SUV ile rekabet edebilecek bir fiyata sahip olacağı açıklaması 1 milyon TL'den başlayacağı beklentisini artırırken, uzmanlar yüzde 80’e ulaşan ÖTV'sinin sıfırlanması konusunda hemfikir. Girişimci Alphan Manas’a göre de projenin başarılı olması için hem ÖTV kalkmalı hem de SUV’dan önce şehir içi bir model çıkarılmalı

Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu’nun (TOGG) gelecek yıl piyasaya çıkaracağı model heyecanla beklenirken, fiyatının ne olacağı da merak ediliyor. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, geçen yılın sonunda yaptığı açıklamada TOGG’un içten yanmalı motora sahip SUV ile rekabet edebilecek bir fiyata sahip olacağını söylemişti. Bu da yaklaşık 600 bin liradan başlayacağı anlamına geliyordu. Ancak döviz kurlarındaki artış ve zamlarla birlikte bu fiyat hızla tırmandı. Şu anda aynı segmentteki C-SUV modellerinin fiyatlarında genel ortalama 800 bin TL ve üzerinde yoğunlaşıyor. Gelecek olası zamlarla TOGG’un fiyatının daha çıkmadan 1 milyon TL’yi aşmış olacağı yorumları yapılıyor.

Biz de konuyu yaratıcı fikirleriyle Türkiye'de 45 şirketin kurulmasına öncülük eden girişimci ve fütürist Alphan Manas’a sormak istedik. Kurduğu ve iş modellerini oluşturduğu şirketlerin değerleri 1 milyar dolara ulaşırken, yıllık ciroları da 4 milyar lirayı geçen Manas’ın elektrikli otomobil konusunda da birçok girişimi bulunuyor. Manas, yurt dışında Eclipse Aviation, Heuliez/ MIA Electric Car, Synergethic/ Tilter Electric Car, Think Electric Car ve SAAB‘ın satın alınması için teklif verdi. Synergethic/ Tilter Electric Car‘ın satın alınması sürecini yönetti ve ortak oldu.

alphan-manas.jpeg

Önce şehir içi araç çıkarılmalı

Manas’a göre şirket yöntemi anlamında iyi kurgulanmış bir proje ancak ürünleşmede başlangıçta sıkıntı yaşanacak. Çünkü pil konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle şirket daha büyük bir araç (SUV) çıkarma yoluna gitti. Menzilinin yüksek olması nedeniyle bu da aracın fiyatını inanılmaz yüksek bir düzeye çıkarıyor. Bu nedenle Manas, şirketin çok hızlı bir şekilde, tek şarjla gidilecek mesafeye bakmadan bir şehir içi aracını çıkarması ve milli otomobilin şu anda yüzde 80’e ulaşan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) sıfıra yakın bir düzeye çekilmesi gerektiğini düşünüyor. 1 Nisan 2021’de TOGG’a tasarım lideri olarak atanan Murat Günak’ın bu konuda çok tecrübeli olduğunu belirten Manas, şunları söylüyor:

“Biz kendisiyle 2010 yılında Fransa’da bir şehir için araç üreten şirketi satın alma teklifi vermiştik ama biz Türk olduğumuz için Almanları seçmişti Fransa hükümeti. Dolayısıyla öncelikle en azından özellikle orta gelir ve üstü seviyesindeki vatandaşların satın alabileceği bir araç piyasaya sunulmalıdır. Saatlik paylaşımlı araçlarda insanların çok lüks özellikler aramadığını biliyoruz. O yüzden de TOGG’un paylaşıma da uygun olacak şekilde araç çıkarması gerekiyor. Bu projenin başarılı olması isteniyorsa bunun mutlaka yapılması gerekir. Ayrıca Türkiye’de üretilen otomobillerden alınan ÖTV’nin sıfıra yakın hale getirilmeli. Bu hem yabancı sermayeyi Türkiye’ye çekecektir hem de TOGG’un önünü açacaktır. Böylece TOGG’un fiyatı içten yanmalı araçların fiyatlarıyla aynı seviyeye gelecektir. Bu da insanların elektrikli aracı tercih etmeleri teşvik edecektir.”

Şarj istasyonlarının sayısı artırılmalı

Model çok güzel olduğu halde rakipleriyle mücadele edebilecek durumda olmadığına da dikkat çeken Manas, elektrikli şarj istasyonlarının da bir an önce yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor. Elektrikli araçların sayısını artırabilmenin tek yolunun her yerde şarj istasyonu bulunması olduğunu vurgulayan Manas, “Böylece özellikle düşük kapasiteli araçlarda şehir içi kullanımda kullanılacak araçlarda şarj süreleri uzayabilir. Bunun yanı sıra TOGG’un birkaç ülkeyle ortaklık ve üretim konusunda da çalışma yapması lazım. Bu ülkeler Pakistan veya Azerbaycan olabilir. Bu tür çalışmalar yapıldığı takdirde TOGG’un başarılı olacağını düşünüyorum. Yoksa başarılı olma şansı yok” diye konuşuyor.