Merkez Bankası Faiz Artırırsa Altın Düşer Mi, Yükselir Mi?

Merkez Bankası Faiz Artırırsa Altın Düşer Mi, Yükselir Mi?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararının altın fiyatlarını etkilemesi bekleniyor. Piyasalarda faizin artacağı yönünde bir beklenti var. Faiz artarsa altın düşer mi? sorusuna haberimizde yanıt verelim.

Gözler yarın açıklanacak olan Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısından çıkacak olan faiz kararına çevrilmiş durumda! Altını, dövizi olan tüm yatırımcılar almak veya satmak için faiz yükselirse altın ne olur? diye merak ediyor. “Sorunun cevabında ise dolar yatıyor. Altın önümüzdeki günlerde dünya piyasalarında yükselmese bile Türk lirasının dolar karşısında değer kaybı ile birlikte yatırımcısını kısmen de olsa sevindirecek. Altında yıl sonunda gram fiyatının 2000 TL’lere ulaşması ise olasılıklar arasında yer alıyor”


TAHMİN YAPMAKTAN VAZGEÇENLER OLDU

Haziran ayındaki faiz kararı öncesi Goldman Sachs faizin yüzde 40 çıkarılacağı öngörüsünde bulunmuştu. Kurum 20 Temmuz'daki faiz kararı için tahmin yapmayacaklarını açıkladı. Goldman Sachs, "Türkiye Merkez Bankası faiz oranlarını tahmin etmeyi bırakıyoruz" ifadesi ile kararını açıkladı.

Bank of America Securities Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu haftaki toplantısında 500 baz puana varan faiz artışı beklediğini açıkladı. Enflasyonun gelecek Mayıs ayında yüzde 65 ile zirveyi göreceği tahmin edilen raporda yıl sonu Dolar/TL tahmininin ise 31 olduğu açıklandı.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) de TCMB ile ilgili değerlendirmesini paylaştı.

Enstitünün CEEMEA Araştırma Birimi Müdürü Uğraş Ülkü, Twitter hesabından yaptığı açıklamada TCMB'nin Perşembe günü faizi 250 baz puan artışla yüzde 17,50 seviyesine çekerek 24 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 19'un altında bırakacağını öngördü.


FAİZ ARTARSA ALTIN DÜŞER Mİ?

Normal beklentiler faiz artışını, yatırımcıların gözünde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırması demektir. Böyle bir durumda ise borsanın, dövizin ve altının düşmesi beklenir.

Bulunduğumuz ekonomi gündemi şartlarında ise faiz artışının piyasaları iyileştirici etkisi odak alınacak. Faiz artırma girişimi borsadaki toparlanmanın ivmesi yatırımcıları heyecanlandırırken güçlü faiz artışları ve kemer sıkma politikaları ilk etapta borsada düzelmelere neden olabilir.

Faiz artırma kararı sonrası dolar, borsa ve altında yükselme bekleniyor.

Merkez Bankası'nın Haziran ayında aldığı faiz kararı da "faiz artarsa dolar düşer" etkisini göstermemiş dolar yükselmeye devam etmişti.

YIL SONU FAİZ BEKLENTİSİ NE KADAR?

Anket sonuçlarına göre, 350 ila 2.150 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 12 ile yüzde 30 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 18 ile 35 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 25 oldu.