Kuyumcuya Giden Kulaklarına İnanamıyor
119
Hayat pahalılığı, her gün gelen yeni zamlar vatandaşların nefes almasını bile neredeyse zorlaştırıyor. Düğünlerde sık sık tercih edilen burma bilezikleri takmak artık imkansız hale geldi.
219
Gazete Duvar'dan Emrullah Bayrak'ın haberine göre Erzurum'un kuyumcular çarşısı olarak bilinen Taş Mağazalar'da, burma bilezikler fiyatlarından dolayı artık vitrinleri süslemiyor. Zira son bir yılda Erzurum burma bilezikleri yüzde 106 zamlandı.
319
Geçen yıl 100 gram burma bilezik 115 bin liradan satılıyordu. Şimdi ise 237 bin lirada alıcı buluyor. Bu nedenle evlenecek çiftler ve takı takacaklar bileziklerden uzaklaşıp altına yönelmeye başladı.
419
53 yıldır kuyumculuk yapan İbrahim Abay, kentteki kuyumcularda altın sıkıntısı yaşandığını dile getirdi. "Üretim olmayınca sıkıntı yaşıyoruz" diyen Abay, şunları söyledi:
"Darphane yeteri kadar altın üretimi yapmıyor. Bunun sebebini bilmiyoruz. Üretim olmayınca biz kuyumcular da sıkıntı yaşıyoruz. Vatandaşlar yatırım amaçlı altın almaya devam ediyorlar. Erzurum burmasına olan ilgi fiyatlardan dolayı azaldı. Alanlar da düşük gramajlısını almaya çalışıyor. Düğünler için şimdilerde daha çok tel bilezikler tercih ediliyor. Vatandaşlar yatırım amaçlı çeyrek, yarım, tam altın alıyor. Yaz döneminde altın satışlarının daha da artacağını düşünüyorum. Altın piyasasının nasıl şekilleneceğini bilmiyoruz. Böyle giderse yılın sonunda altının gramı 3 bin lirayı geçebilir."
519
32 yıldır kuyumculuk yapan Furkan Gedik ise şunları anlattı:
619
"Fiyat artışından dolayı altın satışlarında şu an yoğunluk var. Dövizin yükselmesi, seçim sonrası belirsizlik gibi nedenler vatandaşları altın almaya yönlendiriyor. Vatandaş şimdiden yatırım için tedbirini alıyor. Talep çok ama piyasada altın sıkıntısı yaşanıyor. Darphane yeterli altını piyasaya sürmüyor. Bu durum birilerinin piyasada kara borsa oluşturmasına da yol açıyor."
719
819
919
1019
1119
1219
1319
1419
1519
1619
1719
1819
1919