Kritik Toplantıya 48 Saat Kaldı! İşte Asgari Ücret, SSK, BAĞ-KUR Emeklisi ve Memur Zamları

Kritik Toplantıya 48 Saat Kaldı! İşte Asgari Ücret, SSK, BAĞ-KUR Emeklisi ve Memur Zamları
Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücret görüşmelerinde. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını pazartesi günü yapacak. Merkez Bankası'nın Aralık ayına ilişkin yayınladığı verilere göre rakamlar da şekilleniyor. Memur ve emekli zammında da bu veriler belirleyici olarak. İşte asgari ücret beklentisi ve zam oranları.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını 18 Aralık Pazartesi günü yapacak. Ankara’da kulislerde, yüzde 40-50 aralığında zam konuşuluyor. Emekli ve memur maaşlarına yapılacak olası zam da şekillenmeye başladı. SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin aylığına, yüzde 38 düzeyinde zam hesaplanıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu; işçi, işveren ve hükümeti temsilen 5'er kişi olmak üzere 15 üyeden oluşuyor. İşveren heyetine TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, işçi heyetine de TÜRK-İŞ Genel Başkan yardımcısı Ramazan ağar başkanlık ediyor. TÜRK-İŞ heyetinde, asgari ücretle çalışan 2'si kadın, 2'si erkek toplam 4 işçi de yer alıyor.

memur-zam.jpg

Komisyonun, 11 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilen ilk toplantısında ücret konuşulmadı. Milyonların gözü ikinci toplantıda ve masaya gelecek yeni asgari ücrete ilişkin rakamda ya da tutarda olacak.
Ankara'da kulisler hareketli...

KULİSLERDE KONUŞULAN RAKAMLAR

Kulislerde, işveren kesiminin, yüzde 40 artış üzerinde durduğu konuşuluyor. İktidarın, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimleri göz önünde tutarak, zam oranını yüzde 50'ye kadar çıkarması da olasılık dahilinde görülüyor.

  • 2024'te asgari ücrete bir kez zam yapılacak.
  • Asgari ücret halen net 11 bin 402 TL.
  • Asgari ücret, yüzde 40 zam yapılırsa 15 bin 962 TL'ye,
  • yüzde 45 zam yapılırsa 16 bin 532 TL'ye çıkacak.
  • Yüzde 50 zam yapılması durumunda 17 bin 103 liraya yükselecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 4 toplantı yapacak. Yeni asgari ücretin, en geç 31 Aralık'a kadar belirlenmesi ve kararın Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

asgari-ucret1.jpg

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI

Merkez Bankası, Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayınladı. TÜFE artışı beklentisi, aralık ayı için yüzde 3,26 oldu.

Bu düzeyde gerçekleşmesi durumunda bu yılın ikinci yarısını kapsayan temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık enflasyonu birikimli olarak yüzde 38 olacak.

memur-zam-001.jpg

1 Ocak’ta, SSK ve BAĞ-KUR emeklisine bu oranda (yüzde 38) zam yapılacak. Memur ve memur emeklisi de (toplu sözleşmeden gelen 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15’lik payla birlikte) yüzde 47 zam alacak.

En düşük emekli aylığı halen 7 bin 500 TL. İktidarın, en düşük emekli aylığını da yeni yılda 10 bin TL düzeyine çıkarması bekleniyor.