Kripto Yasası Meclis'e Geliyor: Türkiye'nin Gri Listeden Çıkması İçin Son Adım

Kripto Yasası Meclis'e Geliyor: Türkiye'nin Gri Listeden Çıkması İçin Son Adım
Kripto tasarısı bugün Meclis'e sunuldu. Tasarı kabul edildiği takdirde kripto varlıklar ilk kez 'gayri maddi varlıklar' olarak tanımlanacak.

Kripto varlıklara ilişkin düzenleme ve kripto varlıkların alım satıma konu edildiği platformların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenleme ve denetimi kapsamına alınması hedefleniyor.

Kripto tasarısı bugün saat 15.30'da TBMM'de gündeme gelmesi bekleniyor. Teklif ile kripto varlıklar ilk kez tanımlanacak ve işlemler yasal zemine oturtulacak. Bu düzenleme Türkiye'nin gri listeden çıkması için gereken şartların sonuncusunu da barındırıyor.

Teklifle uluslararası uygulamalara benzer şekilde Türkiye'de kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılmasının sağlanması hedefleniyor.

thumbs-b-c-0588eb15edd4729dc4af557433ebff5a.jpg

Kripto varlıkları geniş anlamda tanımlayacak düzenlemeyle, bunların alım satıma konu edildiği platformların SPK tarafından lisanslanması ve SPK düzenleme ve denetimi kapsamına alınması amaçlanıyor. Teklifte, platformlarda müşteriler adına tutulan nakit ve kripto varlıkların saklanması, platformlar ve müşteriler arasındaki ilişkiler, uygulanacak yaptırım ve cezalar yer alacak. Platformların faaliyet esaslarına ilişkin kriterler ise yapılacak ikincil düzenleme ile belirlenecek.

thumbs-b-c-950c86e12e49f886f10f35aacdb5affd.jpg

Kanun teklifinde blok-zinciri ve benzeri teknolojileri geliştiren kişilerin, değeri bu teknolojilerden ayrıştırılamayan nitelikte olan kripto varlıkların satış ya da dağıtımı konusunda SPK'ye yetki verilmesi ve izin şartı getirilmesi yönünde hükümler yer alacak. Düzenlemeyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun da (TÜBİTAK) bu süreçte rol alması, bu şekilde, blok-zinciri oluşturulması konusundaki yazılım mimarisinin ve ilgili teknolojik araçların geliştirilmesinin teşvik edilmesi hedefleniyor.

thumbs-b-c-ee8fe4ce73ac9bc2ae9aa627683c00e8.jpg

Kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yasalaşması ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların lisanslanmaya başlanmasıyla Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) 15 No'lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirilerin bertaraf edilmesi ve Türkiye'nin "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkması da öngörülüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)