Kamu bankaları ile reel sektör yarın buluşacak

Kamu bankaları ile reel sektör yarın buluşacak
Kamu bankaları genel müdürleri, yarın reel sektör temsilcileri ile bir araya gelecek. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliği yapacağı toplantıda finansmana erişim konusu ele alınacak.

Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu ağırlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yarın da kamu bankaları yöneticileriyle reel sektörü bir araya getirecek.

TOBB merkez binada gerçekleştirilecek toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar'ın yanı sıra Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan ile Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih katılacak.

Kavcıoğlu stokçulukla suçlamıştı

Geçen haftalarda reel sektör temsilcileri, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'na kredilere erişimde zorluklar çektiği ve düşük politika faizine rağmen kredilerde maliyetlerin yüzde 40'ı aştığı eleştirilerini yapmış, TCMB Başkanı ise sanayicileri ucuz kredi kullanıp bunlarla yüksek hammadde stoku yapmak ve ucuz kredi çekerek döviz alımına gitmekle suçlamıştı. Ardından TOBB'da bir araya geldiği reel sektör temsilcilerine Kavcıoğlu, "stokçulukla" ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etmişti.

Hisarcıklıoğlu geçen haftaki toplantıda, TCMB fonlama faizi yüzde 14, mevduata verilen ortalama faiz yüzde 20 civarındayken, bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30-50 arasında faiz uyguladığını, bazılarının da hiç kredi vermediğini söylemişti.